Οι γυναίκες δεν λάμπουν μόνο μπροστά, αλλά και πίσω από την κάμερα. Τη δεκαετία μάλιστα του 1920 το Χόλιγουντ ανήκε στις γυναίκες, οι οποίες κατείχαν πόστα σκηνοθέτη, παραγωγού και σεναριογράφου. Ανάμεσά τους ήταν η Άλις Γκάι που σκηνοθέτησε την πρώτη ομιλούσα ταινία, η Λόις Βέμπερ, παραγωγός στο πρώτο έγχρωμο φιλμ, η Φράνσις Μάριον η οποία έγραψε σενάρια για τη χολιγουντιανή σταρ Μαίρη Πίκφορντ και κατέκτησε δύο βραβεία Όσκαρ, η Ντόροθι Άρζνερ, σκηνοθέτρια με μεγάλη επιρροή στο Χόλιγουντ.
«Πώς και γιατί οι γυναίκες έχασαν τον ρόλο τους στο Χόλιγουντ;». Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που απαντιούνται στο πολυσυζητημένο γαλλικό ντοκιμαντέρ «Και η Γυναίκα Έπλασε το Χόλιγουντ» («Et La Femme Créa Hollywood») των Τζούλια και Κλάρα Κούπερμπεργκ. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις αφανείς, ξεχασμένες σήμερα, πρωτεργάτριες του Χόλιγουντ, όπως οι παραπάνω, και έχει προβληθεί στις Κάννες. Στις 30 Mαρτίου, οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να το δουν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου θα προβληθεί στο πλαίσιο του τριήμερου αφιερώματος «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» (30 Μαρτίου - 1 Απριλίου 2018). Το αφιέρωμα παρουσιάζεται για δεύτερη φορά, μετά την επιτυχία της περσινής διοργάνωσης, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του WIFT GR (Women in Film and Television Greece).
Ιστορίες από Αφρική, Πολωνία, Ιράν
Η πρώτη βραδιά θα κλείσει με τη βραβευμένη με BAFTA (2018) ταινία «Δεν είμαι μάγισσα» («Ι am not a witch») της Ρουνγκάνο Νιόνι (Βρετανίδα σκηνοθέτρια με αφρικανική καταγωγή). Ηρωίδα της ταινίας είναι η Aφρικανή 9χρονη Σούλα, η οποία μετά από ένα ασήμαντο περιστατικό στο αφρικανικό χωριό που ζει, καταδικάζεται για μαγεία και περιορίζεται σε ένα στρατόπεδο μαγισσών. Εκεί την απειλούν πως αν επιχειρήσει να δραπετεύσει θα μεταμορφωθεί σε κατσίκα.
Το Σάββατο 31/3 θα προβληθεί η ταινία «Η τέχνη της αγάπης: Η ιστορία της Μιχαλίνα Βισλότσκα» («The art of loving: The story of Michalina Wislocka»). Πρόκειται για την ιστορία της αντισυμβατικής Πολωνής σεξολόγου Μιχαλίνα Βισλότσκα, η οποία, στην προσπάθειά της να εκδώσει το βιβλίο της «The art of loving», καταδικάστηκε από την Καθολική Εκκλησία και ήρθε αντιμέτωπη με την κυβερνητική λογοκρισία. Μετά το τέλος της προβολής, η σκηνοθέτρια της ταινίας Μαρία Σαντόφσκα, ποπ σταρ στην Πολωνία σήμερα, θα συνομιλήσει με το κοινό. Το Q&A θα συντονίσει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Η ταινία «Αναζητώντας εμένα» («Wander about me») εστιάζει στο «καυτό» θέμα της τεκνοθεσίας από μια ανύπαντρη γυναίκα: η τριαντάχρονη ηρωίδα επιθυμεί να υιοθετήσει παιδί, αλλά δεν επιθυμεί να παντρευτεί. Στην παρουσίαση της ταινίας θα παρευρεθεί η Ιρανή ηθοποιός και πρωταγωνίστριά της Μεχραβέ Σαριφινιά. Το θέμα της τεκνοθεσίας εκτός γάμου θα συζητηθεί και στο πάνελ που θα ακολουθήσει.
Ελληνικές παρουσίες
Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με τρεις ελληνικές ταινίες: Στο νέο ντοκιμαντέρ της «Φαουέγια», η Μύρνα Τσάπα παρακολουθεί μία γυναίκα από την Αίγυπτο, η οποία ζει στην Αθήνα μαζεύοντας αντικείμενα από τα σκουπίδια. Στην παλαιότερη μικρού μήκους ταινία της «Άδεια», η Εύα Στεφανή σκιαγραφεί το πορτρέτο της Ασιέ, τσιγγάνικης καταγωγής, από το Δροσερό Ξάνθης, η οποία εκτίει την ποινή της στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τη δίχρονη κόρη της. Στην πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Μάρσας Μακρή «Ιερόσυλοι», μία γυναίκα και ένας κατάκοιτος άντρας, απομονωμένοι στο διαμέρισμά τους, μοιράζονται μία ζωή διόλου ειδυλλιακή, μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.
Η αφορμή
Αφορμή για τη φετινή διοργάνωση αποτελεί η συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στην ομάδα εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της μη ισόρροπης συμμετοχής των δύο φύλων στον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τομέα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο υιοθετήθηκε από την Επιτροπή των αρμόδιων υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Σύσταση για την Ισότητα των Φύλων στον Οπτικοακουστικό Τομέα [RecommendationCM/Rec(2017)9], με στόχο τον περιορισμό της υποεκπροσώπησης των γυναικών στην ευρωπαϊκή οπτικοακουστική βιομηχανία (σινεμά, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδι). Συζήτηση με θέμα την παρουσία των γυναικών στον οπτικοακουστικό τομέα θα γίνει την πρώτη ημέρα του αφιερώματος, κατά την οποία θα απευθύνει χαιρετισμό η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα.
Πληροφορίες: Αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο», Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 (Μετρό Κεραμεικός), Αθήνα. Διάρκεια: 30 Μαρτίου - 1 Απριλίου 2018. www.tainiothiki.gr
Το φετινό αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικείων Ταινιών «Elles Τournent» και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Γέφυρες», με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας και του Μορφωτικού Κέντρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Να σημειωθεί επίσης ότι πριν από κάθε προβολή θα προβάλλονται τα σποτ με θέμα τη σεξουαλική παρενόχληση που σκηνοθέτησε η Όλγα Μαλέα, σε συνεργασία με μέλη του WIFT GR, για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Iσότητας των Φύλων.