Με τους ήχους της αρχαίας Ύδραυλης

Με ένα ρεσιτάλ με ήχους από ύδραυλη και άρπα, σπάνια ως είδος εκδήλωση, καλωσορίζει το Μουσείο Ακρόπολης τη θερινή περίοδο λειτουργίας του. Η εκδήλωση τιτλοφορείται «Μουσικό ταξίδι στο χρόνο με τους ήχους της  αρχαίας Ύδραυλης» και οργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Θα πραγματοποιηθεί  στην Αίθουσα του Παρθενώνα, την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, στις 7 μ.μ.

"Το Μουσείο Ακρόπολης καλωσορίζει τη θερινή περίοδο λειτουργίας του με τη σπάνια εκδήλωση - ρεσιτάλ «Μουσικό ταξίδι στο χρόνο με τους ήχους της αρχαίας Ύδραυλης»

Η Ύδραυλις του Δίου είναι το παλαιότερο μουσικό όργανο του είδους και χρονολογείται τον 1ο αι. π.Χ. Στη φωτογραφία βλέπουμε λεπτομέρεια της πιστής ανακατασκευής του μουσικού οργάνου από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και συγκεκριμένα το πάνω μέρος που αποτελείται από τους αυλούς.

Η ιστορία της ύδραυλης
Το μουσικό όργανο «ύδραυλις» είναι μια εφεύρεση που γεννήθηκε μέσα στο κλίμα του προηγμένου τρόπου αστικής ζωής στην αρχαία Αλεξάνδρεια. Δημιουργός του ήταν ο Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς (285-222 π.Χ.), ένας από τους διασημότερους μηχανικούς της εποχής. Ήταν το πρώτο όργανο που λειτουργούσε με πεπιεσμένο αέρα, ο οποίος περνούσε μέσα από ένα δοχείο νερού για την εξισορρόπηση της πίεσής του. Ο ήχος έβγαινε από μια σειρά σωλήνων με διαφορετικό ύψος. Αργότερα προστέθηκαν και άλλες παράλληλες σειρές σωλήνων, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι πολυφωνικό.

Η Ύδραυλις του Δίου. Παγκόσμια πρωτιά υπήρξε η ανακάλυψη της, το 1992, καθώς πρόκειται για το αρχαιότερο σωζόμενο μουσικό όργανο αυτού του είδους.

Ο δυνατός και γοητευτικός ήχος της ύδραυλης την έκανε πολύ αγαπητή και γρήγορα κέρδισε τη θέση της σε ναούς, θέατρα, ιπποδρόμους αλλά και στην αυτοκρατορική αυλή των Ρωμαίων. Αργότερα, μέσα στο χάος των βαρβαρικών επιδρομών, η ύδραυλη εγκαταλείπεται και ξεχνιέται στη Δύση. Παραμένει όμως στην αυλή του Βυζαντίου σε εξελιγμένη μορφή, δίχως τη χρήση νερού. Εκεί αποκτά τη σημασία κρατικού συμβόλου και παραμένει προνόμιο του αυτοκράτορα.

Η Ύδραυλις του Δίου
Τον Αύγουστο του 1992, σκάβοντας απέναντι από την έπαυλη του Διονύσου στο Δίον, ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ένα μουσικό όργανο: αυτό που στην αρχαιότητα ονομαζόταν «ύδραυλις» και που στα μεσαιωνικά χρόνια εξελίχθηκε στο εκκλησιαστικό όργανο της Δυτικής Εκκλησίας. Η ανακάλυψη αυτή στάθηκε η αφορμή να ανακατασκευαστεί το αρχαίο αυτό μουσικό όργανο από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, ακολουθώντας πιστά το αρχαιολογικό εύρημα του Δίου.

"Ο δυνατός και γοητευτικός ήχος της ύδραυλης την έκανε πολύ αγαπητή στον αρχαίο κόσμο, ενώ στη Βυζαντινή περίοδο απόκτησε τη σημασία κρατικού συμβόλου και ήταν προνόμιο του αυτοκράτορα

Η πιστή ανακατασκευή της Ύδραυλης του Δίου από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Στην εκδήλωση του Μουσείου Ακρόπολης ο κ. Παντερμαλής θα μιλήσει για την ιστορία της ύδραυλης και την ανασκαφή στο Δίον. Στη συνέχεια θα παίξει μουσική στην ανακατασκευασμένη ύδραυλη η καταξιωμένη οργανίστα Ουρανία Γκάσιου. Η εκδήλωση θα κλείσει με μελωδικούς ήχους της άρπας του μουσικού Θοδωρή Ματούλα.

Πληροφορίες: Την ημέρα της εκδήλωσης θα διατίθενται εισιτήρια ελεύθερης εισόδου στα εκδοτήρια του Μουσείου Ακρόπολης από τις 6.30 μ.μ. Με τα εισιτήρια ελεύθερης εισόδου οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν την Αίθουσα του Παρθενώνα από τις 6.30 μ.μ. έως το κλείσιμο του Μουσείου στις 10 μ.μ. (για κρατήσεις: 210 9000915).

Η Αίθουσα του Παρθενώνα όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Μουσικό ταξίδι στο χρόνο με τους ήχους της  αρχαίας Ύδραυλης». © Μουσείο Ακρόπολης. Φωτογραφία: Νίκος Δανιηλίδης

 

Active Destinations


  • E learning University of Athens
  • 5 Stadiou Str., zip code 10562, Athens, Greece
  • email: info@yougoculture.com