Τι θα δούμε στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

«Με αφήνει κατάπληκτο το πόσο φυσιολογικό, ακόμη και ασήμαντο, θεωρούν οι άνθρωποι το γεγονός ότι είναι ζωντανοί». Η δήλωση είναι του Γάλλου εικαστικού και περφόρμερ Olivier De Sagazan, ενός από τους καλλιτέχνες που γεννούν μεγάλες προσδοκίες για το τι θα δούμε στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Στιγμιότυπο από το «Go Figure Out Yourself» που θα παρουσιάσει ο  Βιμ Βαντεκέιμπους με τον ομάδα του  Ultima Vez. © Danny Willems.

Όσοι βρεθείτε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου 2018, μη χάσετε τη μεγάλη αυτή γιορτή του χορού, η οποία συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ του είδους της. Τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της φετινής διοργάνωσης είναι η παρουσία μεγάλων δασκάλων του χορού, τα διαφορετικά είδη παραστάσεων που περιλαμβάνουν σύγχρονο χορό, σύγχρονο τσίρκο και street dance, όπως επίσης ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Συμμετέχουν εβδομήντα έξι καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι. Από τους είκοσι ξένους δημιουργούς, οι δέκα έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Φόρος τιμής στον Ούγγρο ποιητή Αττίλα Γιόζεφ είναι το έργο «Penzum» του Jozef Nadj. © Dragan Dragin.

Παγιδευμένο σε έναν φαύλο κύκλο πτώσης και επανόρθωσης είναι το «Free Fall» του Σάρον Φρίντμαν, μία παράσταση που δοκιμάζει τα όρια της σταθερότητας. © Andrea Macchia.

Όπως δήλωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Λίντα Καπετανέα, το φετινό πρόγραμμα αναπτύσσεται σε δύο βασικούς θεματικούς άξονες: «τους δάσκαλους και καλλιτέχνες με πολύπλευρη δραστηριότητα, από τη μια, και τους ερμηνευτές που εξερευνούν τα όρια και τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος, από την άλλη. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για όλους. Για να στηρίξουμε τις νέες γενιές χορευτών και θεατών, πρέπει να τους δείξουμε σπουδαία παραδείγματα δημιουργών και ερμηνευτών που μπορούν να εμπνεύσουν, να προβληματίσουν και να συγκινήσουν».

Εμπνευσμένο από τον παραδοσιακό χορό είναι το «Journey Home», μία πολυφωνική παράσταση των Les SlovaKs. © Herman Sorgeloos.

Μία ασυνήθιστη και γεμάτη ανατροπές ιστορία για παιδιά είναι η παράσταση «Cartoon» του Άντον Λιάκχυ. © Daria Popova.

Ξεχωριστές παρουσίες
Ξεχωριστή παρουσία στην πρώτη θεματική, ο γεννημένος στο Κογκό Olivier De Sagazan έρχεται από τη Γαλλία με την παράσταση «Transfiguration». Αλλάζοντας ταυτότητα επί σκηνής, από άνθρωπο σε ζώο και σε διαφορετικά υβριδικά πλάσματα, το θέμα του είναι η έννοια της ζωής. Ο Βέλγος χορογράφος Wim Vandekeybus και η ομάδα του Ultima Vez διερευνούν τα όρια μεταξύ θεατών και χορευτών μέσα από την παράσταση «Go Figure Out Yourself», στην οποία θεατές και ερμηνευτές συνυπάρχουν στη σκηνή. Ο Josef Nadj, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Χορογραφίας της Ορλεάνης, θα μοιραστεί το ποιητικό του πάθος για την ανθρωπότητα με το έργο του «Penzum», ενώ θα παρουσιάσει και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Inhancutilitatem». Το «Penzum» είναι ένας αυτοσχεδιασμός πάνω στην ποίηση του Αττίλα Γιόζεφ, ενός από τους πιο εμβληματικούς ποιητές της Ουγγαρίας.

"Αφιερωμένο στους μεγάλους δασκάλους του χορού και στους ερμηνευτές που δοκιμάζουν τα όρια και τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος είναι το φετινό 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Μία διαφορετική παράσταση τσίρκου είναι το «All Genius All Idiot» που θα παρουσιάσει η Svalbard Company. © Jakub Jelen.

Το φεστιβάλ θα ανοίξει το πρόγραμμά του με ένα έργο της δεύτερης ενότητας, το «Free Fall», που έρχεται από την Ισπανία με την Compañía του Ισραηλινού Sharon Fridman. Έξι επαγγελματίες χορευτές και είκοσι ντόπιοι ερασιτέχνες θα δείξουν πώς αντιστέκεται το σώμα στην απώλεια της όρθιας θέσης και πόσο καθοριστική είναι η δημιουργία σχέσεων για την ανθρώπινη επιβίωση. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται η παράσταση «Journey Home» των Σλοβάκων Les SlovaKs. Πέντε φίλοι τραγουδούν και χορεύουν από καρδιάς, υπό τους ήχους του βιολιού του Simon Thierrée, υπενθυμίζοντας τη δύσκολη αλλά γεμάτη ικανοποίηση εμπειρία της συλλογικής δημιουργίας και διαβίωσης.

Στιγμιότυπο από το «Respire» του θιάσου Cie Circoncentrique, μια παράσταση ακροβατικής ποίησης.  © Laurent Cahu.

Το «Cartoon» του Σλοβάκου χορογράφου Anton Lachky είναι ένα έργο για όλη την οικογένεια, γεμάτο ευτράπελα και απίθανες παλαβομάρες. «Μέσα από την παράσταση αυτή επιθυμούμε να αρχίσει να προβάλλεται περισσότερο ο χορός σε όλες τις ηλικίες, με στόχο τη δημιουργία νέων γενεών θεατών του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα», τόνισε η κ. Καπετανέα.

Στο περίφημο σόλο του «Tears», ο Εντιβάλντο Ερνέστο παρασύρει το κοινό σε έναν φορτισμένο στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη ελευθερία. © Lisa Edi.

Η Τι-Μάι Ενγοϊγέν στην παράσταση «Etna», όπου υποδύεται μία άστεγη που χορεύει για να ξορκίσει την κακή της μοίρα και να κρατήσει ζωντανή μέσα της τη σπίθα για ζωή. © Wim Vandekeybus.

Εικόνες ακροβατικής ποίησης
Οι ανατρεπτικοί Svalbard από τη Σουηδία και οι ριψοκίνδυνοι Circoncentrique από τη Γαλλία έρχονται με δύο βραβευμένες διεθνώς παραστάσεις σύγχρονου τσίρκου. Το «Respire» των Circoncentrique είναι μία παράσταση ακροβατικής ποίησης, με τους δύο περφόρμερ να θυμίζουν ότι στην περιοχή του κινδύνου, όπου όλοι είμαστε ευάλωτοι, μπορούμε να επανεκτιμήσουμε τα πράγματα με ειλικρίνεια και απλότητα. Το «All Genius All Idiot» των Svalbard κινείται ανάμεσα στην κομψότητα και τη γελοιότητα, αμφισβητεί κάθε περιορισμό και διερευνά τις έννοιες της σεξουαλικής ταυτότητας, της ρευστότητας του εαυτού, του κάλλους και του μεγαλείου.

O αυτοδίδακτος Edivaldo Ernesto, με καταγωγή από τη Μοζαμβίκη, έρχεται με το σόλο του «Tears», ένα έργο για το επίπονο αίτημα της ελευθερίας, ενώ το σόλο «Etna» της Thi-Mai Nguyen αφηγείται την ιστορία μιας άστεγης που αγωνίζεται ενάντια στην απώλεια του εαυτού. Όσον αφορά το street dance, οι αυτοδίδακτοι Αμερικανοί χορευτές που θα το εκπροσωπήσουν δεν χρειάζονται συστάσεις: είναι οι     Marquese Scott και Poppin John, με εκατομμύρια προβολές στο ΥouΤube.

Οι αυτοδίδακτοι και πρωτοπόροι Αμερικανοί χορευτές Μαρκίζ Σκοτ και Πόππιν Τζον θα εκπροσωπήσουν στο φεστιβάλ το street dance. © Bubba Carr.

Οι  Kόkakepanu, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και Παναγιώτης Μανουηλίδης, στο έργο τους «In Case Of Loss». © Panagiotis Andrianos.

Το φεστιβάλ φιλοξενεί επίσης τρεις ελληνικές παραγωγές. Οι Kόkakepanu/Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου και Παναγιώτης Μανουηλίδης θα παρουσιάσουν το «To In case of Loss», όπου αναζητούν την άκρη του μίτου για την επιστροφή από το σκοτάδι στο φως (συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας). Το «The Art of Dying» της Χριστίνας Γουζέλη και του Paul Blackman/Jukstapoz Company είναι ένα έργο εμπνευσμένο από το τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος «Ο κήπος των αιώνιων ηδονών» (συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου). Το «Ανώνυμο» της Tζένης Αργυρίου επιχειρεί να γεφυρώσει το ψηφιακό και το σωματικό σύμπαν, αναζητώντας έναν παρόντα χρόνο (συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση).

Εμπνευσμένο από το τρίπτυχο «Ο κήπος των επίγειων ηδονών» είναι το έργο «The Art of Dying» των  Χριστίνας Γουζέλη και Paul Blackman/Jukstapoz Company. © Mike Rafail.

"Με στόχο τη δημιουργία νέων γενεών θεατών του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας παρουσιάζει για πρώτη φορά μία παράσταση για παιδιά, το «Cartoon» του Σλοβάκου Άντον Λιάχκυ

Ένα ταξίδι που γεφυρώνει το ψηφιακό και το σωματικό σύμπαν είναι η παράσταση «Ανώνυμο» της Τζένης Αργυρίου. © Tzeni Argyriou.

Υπαίθριες παραστάσεις
Εκτός από τις παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Σκηνή και Στούντιο), η φετινή διοργάνωση στήνει μια μεγάλη σκηνή στην Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, παρουσιάζοντας οκτώ 30λεπτες παραστάσεις (14-21 Ιουλίου, κάθε απόγευμα στις 19:00). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Στην υπαίθρια αυτή γιορτή χορού, το κοινό θα δει:

Τον Ισπανό Akira Yoshida με το «Home», ένα έργο για την επιστροφή στην ουσία του ανθρώπινου όντος σε μία εποχή παρακμής και απληστίας. Τον Σλοβάκο Peter Jasko με το «18», ένα μικρό μανιφέστο του καλλιτέχνη αφιερωμένο στον χορό και την ανάγκη του να αφουγκράζεται τη στιγμή για να μπορέσει να δημιουργήσει. Τον Edivaldo Ernesto και τον Ισπανό Luis Garcia López, γνωστό και ως Fruta, με την παράσταση «Glitches». Την Αθανασία Κανελλοπούλου με το «99 γωνιές ενός πιθανού εαυτού», που παρακολουθεί τις σκιώδεις διαδρομές ενός ήρωα στην αναζήτηση του εαυτού. Την Ιρλανδή χορεύτρια Liadain Herriot με το «Οn a Tangent», όπου αφηγείται με θεατρικότητα την ιστορία αγάπης μιας εγγονής ράφτη και ενός ναυτικού. Τον Ισραηλινό Tom Weksler να μιλά με το έργο του «Water» για τη δύναμη του νερού που μας τρέφει. Τους προαναφερόμενους Marquese Scott και Poppin John σε μία παράσταση dubstep που θα λυγίσει τον χωροχρόνο. Τέλος, το ντουέτο των χορευτών και ακροβατών Frédéri Vernier και Justine Berthillot από τη Γαλλία, οι οποίοι με το έργο τους «Noos» θα δείξουν πώς δύο άνθρωποι τολμούν να παραδοθούν ολοκληρωτικά ο ένας στον άλλο και να δοκιμάσουν τα όρια της απόλυτης εμπιστοσύνης.

Στιγμιότυπο από το «18», ένα έργο του Πέτερ Γιάσκο για τη διαρκή ανάγκη του καλλιτέχνη να δίνεται ολόψυχα στο παρόν. © Marina Sekacheva.

Ο Λουίς Γκαρσία Λοπέζ, γνωστός ως «Fruta», θα παρουσιάσει μαζί με τον  Εντιβάλντο Ερνέστο την παράσταση «Glitches». © Anjana Guerras.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Στις 19 Ιουλίου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Καλαμάτας θα έχουν τη δυνατότητα να χαρούν την μπάντα El Violin Latino σε μια βραδιά λάτιν τζαζ, στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει επίσης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Τα δύο βασικά σεμινάρια σύγχρονου χορού θα διεξαχθούν από τους Peter Jasko και Edivaldo Εrnesto και το δίωρο masterclass των Marquese Scott και Poppin John θα είναι ανοιχτό σε επαγγελματίες χορευτές, σπουδαστές του χορού αλλά και σε ανθρώπους με ενδιαφέρον και εμπειρία στην κίνηση.

Η Βιτόρια Κωτσάλου θα δώσει ένα σεμινάριο για παιδιά με τίτλο «Η Χαμένη Κάλτσα», ενώ οι Σοφία Δρούμπαλη, Sue Curtis και Juliet Diener θα δώσουν ένα διεθνές, διεπιστημονικό σεμινάριο για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το οποίο τιτλοφορείται «Χορεύοντας με τον δικό μου τρόπο».

Η αναγνώριση του εαυτού μέσα από σκιώδεις διαδρομές είναι το θέμα της παράστασης «99 γωνίες ενός πιθανού εαυτού» που θα παρουσιάσει η Αθανασία Κανελλοπούλου.© Βάγια Τσιουρβοπούλου.

Την περιπλάνηση δύο ερωτευμένων που αναζητούν ο ένας τον άλλο θα παρουσιάσει η Λίανταιν Χέρριοτ στο έργο της «On a Tanget». © Aya Toraiwa.

Κατά την πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματος του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από την καλλιτεχνική διευθύντριά του Λίντα Καπετανέα, παρόντες ήταν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Όπως ειπώθηκε, η χρηματοδότηση του φεστιβάλ έχει μειωθεί πάνω από 50% στα χρόνια της κρίσης (από 960.000 ευρώ το 2007 το ποσό κατέβηκε σταδιακά στις 460.000 ευρώ φέτος). Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, η διασφάλιση της χρηματοδότησης του θεσμού σε βάθος τριετίας (2018-2021) με 1,2 εκατομμύρια ευρώ γεννά ελπίδες για το μέλλον του καθώς δίνει δυνατότητες μακροχρόνιου σχεδιασμού.           

Με νέο λογότυπο εμφανίζεται φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Πληροφορίες: 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, 13-22 Ιουλίου 2018. www.kalamatadancefestival.gr

Στη δύναμη του νερού που μας θρέφει, όπως το αίμα που κυλά στις φλέβες μας, αφιερώνει ο Τομ Βέκσλερ το έργο του «Water». © Anna M. Maynard.

Οι χορευτές και ακροβάτες Ζυστίν Μπερτιγιό και ο Φρεντερί Βερνιέ ταξιδεύουν στην Καλαμάτα με το έργο «Noos», στο οποίο δύο άνθρωποι δοκιμάζουν τα όρια της απόλυτης εμπιστοσύνης. © Slimane Brahimi.

 

Active Destinations