Αρχαία όργανα, καινούργιοι ήχοι

Με μια συναυλία αρχαιοελληνικής μουσικής συμμετέχει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 19ης Ευρωπαϊκής Γιορτή Μουσικής. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί  στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου την Πέμπτη 21 Ιουνίου και ώρα 13:00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Αποτελώντας την μελωδικότερη γιορτή του καλοκαιριού επί 4 ημέρες (21-24 Ιουνίου), η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής πραγματοποιείται στη χώρα μας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. 55 πόλεις από τις 13 περιφέρειες της χώρας συντονίζονται ώστε να ηχήσει μια κοινή μελωδία που θα ενώσει μουσικά ανθρώπους, γενιές, κουλτούρες και παραδόσεις σε όλη τη χώρα. Περισσότερες από 320 εκδηλώσεις και συναυλίες και συνολικά 492 σχήματα, ορχήστρες και καλλιτεχνικές προτάσεις από επώνυμους, αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες, συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής που και φέτος είναι αφιερωμένη στην καλλιτεχνική έκφραση και την απόλαυση του ρυθμού και της μελωδίας. Το αναλυτικό Εθνικό Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα 2018 μπορείτε να το βρείτε: www.europeanmusicday.gr

"Με 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, το μουσικό σχήμα «Λύραυλος» ζωντανεύει αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια, οι αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε καινούργιες μελοποιήσεις αρχαίων και νεότερων ποιητών

O Aρπιστής της Kέρου, 2700-2300 π.Χ. Είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο γνωστά έργα του κυκλαδικού πολιτισμού και αποτελεί μία από τις αρχαιότερες παραστάσεις μουσικών. Αθήνα, Eθνικό Aρχαιολογικό Mουσείο.

Καταλύοντας τα όρια του χρόνου
Με τίτλο «Αρχαία Όργανα – Καινούργιοι Ήχοι», η παράσταση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα παρουσιαστεί από το σύνολο Αρχαιοελληνικών και Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων «Λύραυλος», γεφυρώνοντας το σήμερα με το χθες με τρόπο καθηλωτικό. Με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, το μουσικό σχήμα ταξιδεύει το κοινό στην αρχαία και τη νεότερη Ελλάδα. Τα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια ζωντανεύουν ξανά χάρη στα εκπληκτικά ανακατασκευασμένα όργανα, οι αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε καινούργιες μελοποιήσεις αρχαίων και νεότερων ποιητών, στήνοντας έναν εκπληκτικό μουσικό περίπατο στον πλούτο της Ελληνικής Μουσικής. Τα μέλη του «Λύραυλου», με διάθεση για σάτιρα και γλέντι, μοιράζονται με το κοινό τη μαγεία ενός ταξιδιού που καταλύει τα όρια του χρόνου.

Πληροφορίες: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα
Τηλ: 213 214 4856, -4858. Ιστοσελίδα: www.namuseum.gr

Το Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου όπου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Αρχαία Όργανα – Καινούργιοι Ήχοι».
Πομπή, που έχει φτάσει μπροστά σε βωμό. H μουσική συνοδεία από διπλό αυλό και λύρα δεσπόζει ενώ η θυσία γίνεται αισθητή μονάχα από το αίμα στον βωμό. Έγχρωμη παράσταση πάνω στην ξύλινη κορινθιακή πλάκα περ. 530-520 π.X. Αθήνα, Eθνικό Aρχαιολογικό Mουσείο.

Παναγιώτης Στέφος: κίθαρις, σύριγγα του Πανός, αυλός, έρευνα, ανακατασκευή αρχαίων οργάνων, ενορχηστρωτική επιμέλεια. Ζαφειρώ Χατζηφωτίου: υψίφωνος, σείστρα, κρόταλα. Μιχάλης Στέφος: τραγούδι, τύμπανο, κοχύλια, φόρμιγγα, ζουρνάς. Όλγα Στέφου: βάρβιτος, λύρα, κίθαρις, σαντούρι, κοχύλια, φωνητικά. Κώστας Λάιος: λύρα, πανδουρίδα,  βιολί, κοχύλια, κρόταλα. 

Active Destinations


  • E learning University of Athens
  • 5 Stadiou Str., zip code 10562, Athens, Greece
  • email: info@yougoculture.com