Ένατα γενέθλια για το Μουσείο Ακρόπολης

«Δεν πρόκειται απλώς για ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Είναι κομμάτι του εαυτού μας, ιεροί και ακατάλυτοι δεσμοί μας συνδέουν από το πιο απλό θραύσμα ως την πιο περίτεχνη παράσταση». Το απόσπασμα είναι από δήλωση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια του νέου Μουσείου Ακρόπολης, στις 20 Ιουνίου 2009. Και κομμάτι της ψυχής όλου του κόσμου, θα προσθέταμε εμείς, όπως συμβαίνει με όλα τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μεταξύ των οποίων βρίσκεται βεβαίως και η Ακρόπολη της Αθήνας. Για να στεγαστούν οι θησαυροί της οικοδομήθηκε το νέο, σύγχρονο και εξωστρεφές μουσείο της.

Aγαλμάτιο του Ποσειδώνα, προστάτη της Ελευσίνας, στην έκθεση «Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια». Εικονίζει τον θεό της θάλασσας σε χαλαρή στάση, να ακουμπάει το λυγισμένο αριστερό του πόδι σε ένα δελφίνι. Έργο ρωμαϊκών χρόνων που αντιγράφει πρότυπο του 4ου αι. π.Χ.

Εορταστικό πρόγραμμα

Την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει τα ένατα γενέθλιά του, εκφράζοντας δημόσια τις ευχαριστίες του στους πάνω από 12 εκατομμύρια επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, που πέρασαν το κατώφλι του και χάρηκαν τα εκθέματά του. Οι εκθεσιακοί χώροι και το εστιατόριο θα παραμείνουν ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 8 το βράδυ.

Την ημέρα αυτή, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην περιοδική έκθεση «Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια», με οδηγούς τους αρχαιολόγους - φροντιστές του Μουσείου. Η έκθεση φιλοξενεί τα σημαντικότερα έργα που βρέθηκαν στην Ελευσίνα και αποτελεί έναν καλό προάγγελο για όσα θα δούμε το 2021, όταν η Ελευσίνα θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εάν δεν προλάβατε να δείτε την έκθεση και θέλετε να ανακαλύψετε σημαντικά έργα για τα μεγάλα μυστήρια της Ελευσίνας, καθώς και τη σύνδεση της Ελευσίνας με την Αθήνα και την Ακρόπολη, μη χάσετε την ευκαιρία να το κάνετε τώρα, δηλώνοντας συμμετοχή στις θεματικές παρουσιάσεις.

Την ίδια ημέρα, στις 9 το βράδυ, ο προαύλιος χώρος του Μουσείου Ακρόπολης θα γεμίσει από ήχους τζαζ. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν εκεί τη συναυλία «Διαχρονικό ταξίδι στην jazz μουσική», με την Big Band του Δήμου Αθηναίων να ερμηνεύει αγαπημένες jazz μουσικές (ώρα 9 μ.μ.), σε επιμέλεια Σάμι Αμίρη.

Πληροφορίες: Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα. Αναλυτικές πληροφορίες για το εορταστικό πρόγραμμα και τις δηλώσεις συμμετοχής: http://www.theacropolismuseum.gr/el/content/ta-genethlia-toy-moyseioy-akropolis-2

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την αρχαία Ελευσίνα και τα Μεγάλα Μυστήριά της με κείμενα, βίντεο, φωτογραφίες και πανοράματα 360 μοιρών, επισκεφθείτε τον ταξιδιωτικό προoρισμό ELEUSINA του YouGoCulture:
yougoculture.com/virtual-tour/eleusina

Άποψη του Μουσείου Ακρόπολης με τις πέντε από τις έξι Καρυάτιδες που στήριζαν τη νότια πρόσταση του Ερεχθείου. Η αδελφή τους που αφαιρέθηκε από τον λόρδο Έλγιν το 1801, σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Active Destinations


  • E learning University of Athens
  • 5 Stadiou Str., zip code 10562, Athens, Greece
  • email: info@yougoculture.com