Μετά τη Μύρτιδα, το εντεκάχρονο κοριτσάκι που πέθανε από τυφοειδή πυρετό στον λοιμό που αφάνισε περίπου το ένα τρίτο των Αθηναίων, τον 5ο αι. π.Χ., κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε την Αυγή. Μία γυναίκα 18-25 ετών που έζησε στο σπήλαιο της Θεόπετρας των Τρικάλων, 9.000 χρόνια πριν, στη Μεσολιθική Εποχή. Η ανάπλαση του προσώπου της θα παρουσιαστεί, οκτώ χρόνια μετά από εκείνη της Μύρτιδας, στην ημερίδα «Η Αυγή στην αυγή του νέου πολιτισμού», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.
Να θυμηθούμε ότι ο σκελετός της μικρής Μύρτιδας είχε βρεθεί σε ομαδικό τάφο του Κεραμεικού, το 1995, κατά τις εργασίες διάνοιξης του μετρό. Αφορμή για να γίνει η ανασύνθεση του προσώπου της ήταν το γεγονός ότι το κρανίο της βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση. Η ανάπλαση της κεφαλής της μικρής Αθηναίας έγινε με πρωτοβουλία του καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη και με τη συνεργασία Ελλήνων, Γάλλων και Σουηδών επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων.
Με την Αυγή, ο κ. Παπαγρηγοράκης και οι συνεργάτες του μας δίνουν την ευκαιρία να δούμε μία γυναίκα του 7.000 π.Χ., η ταφή της οποίας επιβεβαίωσε την αδιαμφισβήτητη παρουσία του μεσολιθικού ανθρώπου στη Θεσσαλία. Στόχος της ομάδας είναι πριν περάσουν άλλα οκτώ χρόνια να μπορέσουν να παρουσιάσουν και την τρίτη ανάπλαση, της Ηδύλης, του 5χρονου κοριτσιού που έζησε τον 5ο αι. π.Χ. και βρέθηκε σε τάφο, στις Φερές Μαγνησίας, μαζί με τα παιχνίδια της και επιτύμβια στήλη με ποίημα του πατέρα της.
Η ταφή της Αυγής βρέθηκε αδιατάρακτη στη θέση εναπόθεσής της, στο σπήλαιο της Θεόπετρας, από την αρχαιολόγο Νίνα Κυπαρίσση - Αποστολίκα, επίτιμη διευθύντρια της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας. Το κεφάλι ήταν όρθιο κοιτάζοντας εμπρός, ενώ το σώμα ήταν στραμμένο προς την είσοδο του σπηλαίου. Είχε ύψος 1.57 μ., το κρανίο της ήταν σε καλή κατάσταση και οι αναλύσεις που έγιναν από διάφορες ειδικότητες επιστημόνων έδειξαν ότι είχε αναιμία ή σκορβούτο, όπως επίσης κάποιο ενδοκρινολογικό ή και μεταβολικό πρόβλημα.
Τι γλώσσα μιλούσε η Αυγή που μας έρχεται από τη χαραυγή του πολιτισμού; Ποια είναι η σημασία του περιδεραίου της; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα σχετικά με την οικονομία, την προϊστορική γαστρονομία, την ιατρική σκέψη, την ενδυμασία, την αίσθηση της ομορφιάς κ.ά. θα απαντήσουν δεκατρείς ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα, συμβάλλοντας στην κατανόηση της ιστορίας και του πολιτισμού μας από τη Μεσολιθική εποχή έως σήμερα.
Πληροφορίες: Ημερίδα «Η Αυγή στην αυγή του πολιτισμού», αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης, Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, 17:00-21:00, είσοδος ελεύθερη.