Ο Βαν Γκογκ «ζωντανεύει» στην Αθήνα

Όταν η υψηλή τεχνολογία και τα νέα μέσα «επικοινωνούν» με τους μεγάλους οικουμενικούς δημιουργούς, το αποτέλεσμα είναι μία νέα, εντυπωσιακή ανάγνωση της εικαστικής δημιουργίας. Αυτό είναι το ζητούμενο της ψηφιακής έκθεσης «Van Gogh Alive - the experience», η οποία βρίσκεται τώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάζοντας τον θρυλικό Ολλανδό ζωγράφο όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Όπως λένε οι διοργανωτές (Grande Exhibitions, Λάβρυς), πριν από την Αθήνα, η έκθεση ταξίδεψε σε 35 μητροπόλεις του κόσμου, όπου είχε περισσότερους από 10.000.000 επισκέπτες.


Εισαγωγικό βίντεο της ενέργειας


Το πλεονέκτημα της έκθεσης είναι η χρήση της νέας τεχνολογίας Sensory 4, η οποία προσφέρει την εμπειρία μιας προσομοιωμένης περιήγησης, δημιουργώντας στον επισκέπτη την αίσθηση ότι αποτελεί μέρος ενός σύμπαντος βαπτισμένου στη ζωγραφική του Βαν Γκογκ. Μέσα σε ένα χώρο 1.500 τ.μ., 40 πολυκάναλοι προβολείς υψηλής ευκρίνειας προβάλλουν 3.000 πίνακες, σκίτσα και ρέουσες εικόνες, δημιουργώντας τρισδιάστατες απεικονίσεις σε πολλαπλές μεγάλες επιφάνειες. Αριστουργήματα όπως το «Βάζο με τα ηλιοτρόπια», το «Υπνοδωμάτιο του Βίνσεντ στην Αρλ», η «Έναστρη νύχτα», οι «Ίριδες», «Η καρέκλα του Βίνσεντ με την πίπα του» κ.ά. εναλλάσσονται διαδοχικά, καθηλώνοντας τον επισκέπτη. Εικόνες και μουσική εκφράζουν τις ψυχολογικές μεταπτώσεις του «φωτεινού» και «σκοτεινού καλλιτέχνη», ο οποίος κοιτάζει κατάματα τον επισκέπτη με το μπανταρισμένο αυτί του, μέσα από το έργο του «Αυτοπροσωπογραφία με επίδεσμο στο αυτί».



«Θα προτιμούσα να πεθάνω από πάθος, παρά από την πλήξη», είπε κάποτε ο Βαν Γκογκ. Το ασίγαστο πάθος του αυτοδίδακτου δημιουργού προβάλλεται στην έκθεση μέσα από τα έργα αλλά και μέσα από τους κυριότερους σταθμούς της σύντομης ζωής του. Όλα είναι εκεί: τα αγροτικά τοπία της Ολλανδίας, όπου ο Βαν Γκογκ γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1853, η αγάπη του για την ιαπωνική τέχνη, η έμπνευσή του από τους ιμπρεσιονιστές, η φιλία του με τον Πωλ Γκογκέν, το όραμά του για ένα κοινόβιο καλλιτεχνών, η αλληλογραφία με τον αδελφό του Τεό, η συναισθηματική του αστάθεια, ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική στη Γαλλία, η σχέση του με τον γιατρό του Πωλ Γκασέ. Ως το τέλος, το οποίο θα έρθει με τον αυτοπυροβολισμό του στο στήθος και τον θάνατό του, στη Γαλλία, στις 27 Ιουλίου 1890.

Πληροφορίες: 
https://www.vangoghalive.gr 


Διοργάνωση: 
Grande Exhibitions, Λάβρυς



Ο μύθος του αυτοκαταστροφικού, «καταραμένου» δημιουργού που έβαλε τέλος στη ζωή του χωρίς να ζήσει την αναγνώριση του έργου του ασκεί διαχρονικά τη γοητεία του. Εάν βρίσκεστε στην Αθήνα και θέλετε να αποκτήσετε την εμπειρία μιας ιδιαίτερης βιωματικής σχέσης με το έργο του, η έκθεση «Van Gogh Alive - the experience» προσφέρει αυτή τη δυνατότητα κρατώντας ανοικτές τις πόρτες της, έως τις 5 Μαρτίου.

 

 

Active Destinations