Αναζητώντας το πεδίο μάχης του Τρωικού Πολέμου

Τα ερείπια της Τροίας είναι μισή ώρα δρόμος με το αυτοκίνητο από το Τσανάκαλε, μια πόλη στη βορειοδυτική Τουρκία, στα Δαρδανέλλια, κοντά στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Εκεί, στο λόφο Χισαρλίκ βρίσκονται τα ερείπια 10 πόλεων, Τροία 1 έως Τροία 10, των οποίων η χρονολόγηση πηγαίνει πίσω μέχρι το 3.000 π.Χ.

Παρά τις σημαντικές αυτές ανακαλύψεις, άγνωστος παραμένει ο τόπος όπου διεξήχθη ο τρωικός πόλεμος. Τα τελευταία δύο χρόνια, ένα μεγάλο μέρος των ανασκαφών έχει εστιάσει σε μια περιοχή απέναντι από τη νότια πύλη της Τροίας 6, που χρονολογείται το 1.300 π.Χ. και είναι η κυρία είσοδος στην αρχαία ακρόπολη. Μερικά μέτρα από την πύλη, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν δρόμο της ύστερης εποχής του Χαλκού και τα ερείπια ενός σπιτιού, τα οποία δείχνουν την ύπαρξη ενός εκτεταμένου οργανωμένου δικτύου κτισμάτων πέρα από τα τείχη της πόλης.

Ο Rüstem Aslan, επικεφαλής αρχαιολόγος, και η ομάδα του αναζητούν στην περιοχή αυτήν έξω από την πύλη σημάδια βίαιης σύγκρουσης, τα οποία θα καταδεικνύουν ότι εκεί έλαβε χώρα ο τρωικός πόλεμος, όπως αναπαραστάθηκε στην Ιλιάδα.

Για τον Rüstem Aslan και τους άλλους αρχαιολόγους, τα ομηρικά έπη έχουν ιστορικό πυρήνα, ο οποίος μπορεί να αποκαλυφθεί με τις ανασκαφές, μια προσεχτική μελέτη της γραμματείας και των κειμένων από την αυτοκρατορία των Χετταίων που συνυπήρχε με την Τροία και κατέρρευσε στο τέλος της εποχής του Χαλκού.

Ας σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή για πρώτη φορά θεωρήθηκε ως πιθανός τόπος διεξαγωγής του πολέμου, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, πρώτον από τον βρετανό Frank Calvert και στη συνέχεια από τον γερμανό Heinrich Schliemann.

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν το 2018 «σε μια εκτεταμένη περιοχή και θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το τελευταίο επίπεδο που έχει καταστραφεί έξω από την ακρόπολη. Τι συνέβη, πώς συνέβη και πότε συνέβη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Aslan.

Πηγή: Guardian


Είσαι ιδιώτης, εκπρόσωπος φορέα ή οργανισμού και ενδιαφέρεσαι να προβάλεις τον τόπο σου, να αναδείξεις την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο; Απλώς πάτησε εδώ και γίνε συμμέτοχος στην εκστρατεία του E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω του act4Greece, του προγράμματος crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, για να πάμε την Ελλάδα... πιο μακριά.


Το YouGoCulture είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει ως στόχο να αναδείξει τον πολιτισμό των Ελλήνων, σε προορισμούς της Ελλάδας, αλλά και των ελληνικών κοινοτήτων που ανθούν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι μια προσπάθεια που στηρίζεται στην αγάπη και τη συμβολή των Ελλήνων που επιθυμούν να δείξουν τις ομορφιές και τον πολιτισμό της Ελλάδας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στόχος μας είναι να προβάλουμε όσα περισσότερα μέρη από την Ελλάδα και τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού μπορούμε. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε και τη δική σου συνεισφορά. Ένα ευρώ είναι αρκετό. Μπες εδώ, για να δεις πώς μπορείς κι εσύ να γίνεις κομμάτι της προσπάθειας που μπορεί να πάει την Ελλάδα ακόμη πιο μακριά.


Δες το έργο μας έως σήμερα με ένα κλικ στα παρακάτω Virtual Tours και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε σε όλη την Ελλάδα:


Αθήνα | Eπίδαυρος | Αρχαία Ολυμπία | Μυκήνες | Μαραθώνας | Μυστράς | Μεσσήνη | Λαύριο - Σούνιο


 

Active Destinations