Ταξιδεύοντας εικονικά | YouGoCulture

Είναι κοινός τόπος ότι το Διαδίκτυο έχει αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύουμε. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε οι μεγάλες διαδικτυακές ταξιδιωτικές πλατφόρμες του εξωτερικού ετοιμάζονται για την «επόμενη ημέρα» όσον αφορά τις απαιτήσεις των επισκεπτών τους στην αναζήτηση ταξιδιωτικών προορισμών. Απαιτήσεις σχετικά με την αξιοπιστία του πληροφοριακού υλικού και, βεβαίως, τον τρόπο παρουσίασης κάθε προτεινόμενου τόπου σαν ένα ολοκληρωμένο αφήγημα που αξιοποιεί κείμενα, συνεντεύξεις, βίντεο, μουσική, φωτογραφίες 360 μοιρών (σύντομα θα πληθύνουν και τα βίντεο 360 μοιρών) κ.ά., δίνοντας στον χρήστη του Διαδικτύου τη δυνατότητα να επισκεφθεί εικονικά έναν τόπο.

Για να υπάρξουν τέτοιες ιστοσελίδες, ο δημιουργός τους πρέπει να διαθέτει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της διαδραστικής ταξιδιωτικής πλατφόρμας εικονικών περιηγήσεων YouGoCulture του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η οποία αποτελεί μια πύλη γνωριμίας των επισκεπτών της με τον ελληνικό πολιτισμό.

Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που απευθύνεται κυρίως στο εξωτερικό, γι’ αυτό και χρησιμοποιεί την αγγλική γλώσσα. Είναι ελεύθερης πρόσβασης και στο σύντομο διάστημα της λειτουργίας της (τέσσερις μήνες), παρουσιάζει οκτώ ταξιδιωτικούς προορισμούς: ΕπίδαυροΑρχαία ΟλυμπίαΜυστράΜυκήνεςΜεσσήνηΜαραθώναΕλευσίναΛαύριο – ΣούνιοΑθήνα

Πώς γεννήθηκε

Το εγχείρημα έχει την αμέριστη στήριξη του πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Θάνου Δημόπουλου και ο φορέας υλοποίησής του είναι το πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning)του πανεπιστημίου, μέσω του οποίου αξιοποιούνται πολλά από τα πολυάριθμα γνωστικά αντικείμενά του. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, τον οποίο ρωτήσαμε πώς γεννήθηκε η ιστοσελίδα yougoculture.com.

«Η ιδέα ξεκίνησε πέρυσι, όταν αρχίσαμε να διαθέτουμε προγράμματα διαδικτυακής εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο, στην αγγλική γλώσσα. Τα προγράμματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση ήταν τα σχετιζόμενα με τον ελληνικό πολιτισμό, διαπίστωση που μας ώθησε να αναπτύξουμε μια παράλληλη δραστηριότητα, με την οποία θα διευρυνόταν η δυνατότητα του ξένου επισκέπτη να τον γνωρίσει καλύτερα. Να προσθέσουμε ότι ανάμεσα στους μελλοντικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς βρίσκονται οι Συρακούσες, η Οδησσός και η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, πράγμα που δηλώνει ότι το YouGoCulture προτίθεται να καλύψει όλο το εύρος του ελληνικού πολιτισμού, ταξιδεύοντας σε περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος ανά τον κόσμο που φέρουν τη σφραγίδα του. Γι’ αυτό τον λόγο απευθυνόμαστε στην ελληνική ομογένεια, όπως το κάνουμε άλλωστε και με τις τοπικές κοινωνίες των προτεινόμενων τόπων εντός της Ελλάδας, επιζητώντας την κοινωνική συμμετοχή με αντισταθμιστικά οφέλη».

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ιστοσελίδας είναι η αξιοπιστία που έχει ως πανεπιστημιακό εγχείρημα (όταν η αναξιοπιστία παραμένει πληγή για το Διαδίκτυο), όπως επίσης μία σειρά από ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα μέλη του αρχικού πυρήνα του έργου, μεταξύ των οποίων ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, ο αρχαιολόγος κ. Πέτρος Θέμελης, ο καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ κ. Πλάτων Μαυρομούστακος κ.ά., αποτελούν εγγύηση όσον αφορά την επιλογή των συνεργατών.

Να τονιστεί επίσης ότι όλα όσα αναρτώνται στο YouGoCulture είναι πρωτότυπα έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά γι’ αυτό: κείμενα, φωτογραφίες, πανοράματα 360 μοιρών, όπως και πολλά βίντεο από τη σκηνοθέτιδα κ. Ελπίδα Σκούφαλου. Πρόκειται για βίντεο εξαιρετικής εικόνας και ευαισθησίας στην προσέγγιση των μνημείων αλλά και των ανθρώπων που δίνουν σύντομες συνεντεύξεις, καθώς ζητούμενο της ιστοσελίδας είναι να παρουσιαστούν και πτυχές του σύγχρονου κοινωνικού και οικονομικού βίου των προτεινόμενων ταξιδιωτικών προορισμών. Η μουσική που συνοδεύει πολλά βίντεο έχει γραφεί από τον Ηλία Πιερράκο, ενώ στις αρετές της ιστοσελίδας περιλαμβάνεται επίσης ο ιδιαίτερα χρηστικός χάρτης πλοήγησης.

Η ιστοσελίδα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και η χρηματοδότησή της εξασφαλίζεται από το ΕΚΠΑ και από τους πολυάριθμους δωρητές που τη στηρίζουν μέσω του crowdfunding. Συγκεκριμένα έχει επιλεγεί από το πρόγραμμα συμμετοχικής συλλογής πόρων act4Greece που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και τη συνεργασία με φορείς και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και προσφοράς, όπως το Ιδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, το Ιδρυμα Μποδοσάκη, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

«Από λάικ σε λάικ»

Η ερώτηση εάν όλη αυτή η προσπάθεια έχει την ανταπόκριση του κοινού απαντήθηκε από τον κ. Στέλιο Παπαθανασόπουλο, καθηγητή στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και μέλος της ομάδας έργου YouGoCulture. «Είναι αξιοσημείωτη η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας, παρότι όλη η “επικοινωνιακή προβολή” της έχει στηριχθεί έως σήμερα στη διαπροσωπική επικοινωνία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το YouGoCulture έχει γίνει γνωστό από “στόμα σε στόμα” και “από λάικ σε λάικ” και αυτό νομίζω είναι η επιτυχία του. Την απήχησή του καταδεικνύει επίσης το γεγονός ότι μέρα με τη μέρα αυξάνεται η χρηματοδότησή του από μικρούς και μεγάλους δωρητές μέσω του προγράμματος act4Greece, μια πρακτική εν πολλοίς πρωτόγνωρη για τα ελληνικά ειωθότα».

Ο κ. Παπαθανασόπουλος εκτιμά επίσης ότι η δημιουργία της ιστοσελίδας «είναι μια δραστηριότητα που συμβάλλει στην εξωστρέφεια του ΕΚΠΑ με την έννοια ότι απευθύνεται στην κοινωνία, η οποία ως ο υπέρτατος κριτής, την αξιολογεί ως θετική, αρνητική ή αδιάφορη. Η εξωστρέφεια πρέπει να αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστικούς στόχους της σύγχρονης στρατηγικής του ελληνικού πανεπιστημίου για να αντιμετωπίσει όχι μόνον την υποχρηματοδότησή του, αλλά και για να ανταποκριθεί στους νέους καιρούς που χαρακτηρίζονται από συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες».

http://yougoculture.com


Πηγή: kathimerini.gr - 1η Δημοσίευση: Η Καθημερινή της Κυριακής (Έντυπη Έκδοση), 17/09.2017


Είσαι ιδιώτης, εκπρόσωπος φορέα ή οργανισμού και ενδιαφέρεσαι να προβάλεις τον τόπο σου, να αναδείξεις την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο; Απλώς πάτησε εδώ και γίνε συμμέτοχος στην εκστρατεία του E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω του act4Greece, του προγράμματος crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, για να πάμε την Ελλάδα... πιο μακριά.


Το YouGoCulture είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει ως στόχο να αναδείξει τον πολιτισμό των Ελλήνων, σε προορισμούς της Ελλάδας, αλλά και των ελληνικών κοινοτήτων που ανθούν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι μια προσπάθεια που στηρίζεται στην αγάπη και τη συμβολή των Ελλήνων που επιθυμούν να δείξουν τις ομορφιές και τον πολιτισμό της Ελλάδας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στόχος μας είναι να προβάλουμε όσα περισσότερα μέρη από την Ελλάδα και τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού μπορούμε. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε και τη δική σου συνεισφορά. Ένα ευρώ είναι αρκετό. Μπες εδώ, για να δεις πώς μπορείς κι εσύ να γίνεις κομμάτι της προσπάθειας που μπορεί να πάει την Ελλάδα ακόμη πιο μακριά.


Δες το έργο μας έως σήμερα με ένα κλικ στα παρακάτω Virtual Tours και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε σε όλη την Ελλάδα:


Αθήνα | Eπίδαυρος | Αρχαία Ολυμπία | Μυκήνες | Μαραθώνας | Μυστράς | Μεσσήνη | Λαύριο - Σούνιο


 

Active Destinations