Αρχαία Ελληνική Θρησκεία & Μυστήρια

- Η αρχαία ελληνική θρησκεία είναι θαυμαστά περίπλοκη, καθώς περιλαμβάνει δεκάδες θεότητες, με τους μύθους, τις πίστεις σε αυτές και τις τελετές τους.

- Η αρχαία ελληνική θρησκεία λατρευόταν για περίπου δύο χιλιάδες χρόνια.

- Από πόλη σε πόλη και από εποχή σε εποχή υπήρχαν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες συλλάμβαναν τις θεότητές τους.

- Το ιερό, όπου οι πιστοί λάτρευαν και έκαναν θυσίες στο θεό τους, στην απλούστερη μορφή του είχε μονάχα έναν βωμό και ένα φράχτη, ενώ αργότερα υπήρχε ναός και άγαλμα του θεού.

- Οι αρχαίοι Έλληνες διαχώριζαν τις θεότητές τους σε δύο κατηγορίες: τους θεούς και τους ήρωες.

- Οι ήρωες ήταν άνθρωποι ή φέρονταν πως ήταν άνθρωποι και συχνά ήταν παιδιά των θεών. Ζούσαν ανθρώπινες ζωές, έκαναν θαυμαστά ή απεχθή έργα και, μετά το θάνατό τους, οι τάφοι τους γίνονταν τόποι λατρείας.

- Οι θεοί λατρεύονταν τόσο σε επίπεδο οικογένειας όσο και χωριού. Οι λατρείες αυτές τελούνταν είτε σε ειδικό χώρο στο σπίτι, είτε στο οικογενειακό νεκροταφείο, είτε σε χώρο ορισμένο από το χωριό.

- Υπήρχε και η κρατική λατρεία, καθώς και οι αντίστοιχες θρησκευτικές δραστηριότητες. Στόχος τους ήταν η ευημερία της πόλης-κράτους. Σε αυτή την περίπτωση τα έξοδα καλύπτονταν από την πόλη-κράτος.

- Κατά την κλασική περίοδο, κάθε πόλη-κράτος είχε ένα μόνο θρησκευτικό σύστημα, με τις θεότητες, τη λατρεία, την πρακτική και τις γιορτές του, αν και ορισμένες φορές υπήρχαν μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ κάποιων χωριών.

- Μορφές λατρείας, όπως τα Ελευσίνια Μυστήρια, συνήθως λειτουργούσαν ως προσθήκη σε ένα υπάρχον θρησκευτικό σύστημα.

- Η συμμετοχή στις λατρείες αυτές ήταν θέμα επιλογής.

- Τα Ελευσίνια Μυστήρια άνθισαν από τον 6ο αι. π.Χ. και μετά και λάμβαναν χώρα αποκλειστικά στην Ελευσίνα.

- Στα Ελευσίνια Μυστήρια λατρεύονταν δύο θεότητες, η θεά Δήμητρα και η κόρη της, Περσεφόνη, η οποία λεγόταν και «Φερεφάτα» ή, απλώς, Κόρη.

- Οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα για την προέλευση των Μυστηρίων αυτών. Ο Ηρόδοτος και ο Πλούταρχος θεωρούσαν ότι είχαν εισαχθεί από την Αίγυπτο. Ο πρώτος ταύτιζε την αιγυπτιακή θεά Ίσιδα με τη Δήμητρα, ενώ ο Πλούταρχος την ταύτιζε με την Περσεφόνη.

- Τα Μυστήρια αυτά οργανώνονταν από την πόλη-κράτος και επιβλέπονταν από τον άρχοντα βασιλιά, έναν από τους εννέα άρχοντες της πόλης, ο οποίος είχε θρησκευτικές αρμοδιότητες.

- Η μεγάλη γιορτή, τα Μυστήρια, ήταν μια πομπή από την Αθήνα στην Ελευσίνα, η οποία κορυφωνόταν με μια νυχτερινή γιορτή στο Τελεστήριο, όπου ο ιεροφάντης αποκάλυπτε τα Ιερά, τα οποία δεν γνωρίζουμε τι ήταν.

- Η θεά Δήμητρα προσέφερε δύο δώρα στην πόλη: τα δημητριακά και, μέσω των μυστηρίων, την υπόσχεση για μια καλή μεταθανάτια ζωή.


Είσαι ιδιώτης, εκπρόσωπος φορέα ή οργανισμού και ενδιαφέρεσαι να προβάλεις τον τόπο σου, να αναδείξεις την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο; Απλώς πάτησε εδώ και γίνε συμμέτοχος στην εκστρατεία του E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω του act4Greece, του προγράμματος crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, για να πάμε την Ελλάδα... πιο μακριά.


Το YouGoCulture είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει ως στόχο να αναδείξει τον πολιτισμό των Ελλήνων, σε προορισμούς της Ελλάδας, αλλά και των ελληνικών κοινοτήτων που ανθούν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι μια προσπάθεια που στηρίζεται στην αγάπη και τη συμβολή των Ελλήνων που επιθυμούν να δείξουν τις ομορφιές και τον πολιτισμό της Ελλάδας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στόχος μας είναι να προβάλουμε όσα περισσότερα μέρη από την Ελλάδα και τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού μπορούμε. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε και τη δική σου συνεισφορά. Ένα ευρώ είναι αρκετό. Μπες εδώ, για να δεις πώς μπορείς κι εσύ να γίνεις κομμάτι της προσπάθειας που μπορεί να πάει την Ελλάδα ακόμη πιο μακριά.


Δες το έργο μας έως σήμερα με ένα κλικ στα παρακάτω Virtual Tours και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε σε όλη την Ελλάδα:


Αθήνα | Eπίδαυρος | Αρχαία Ολυμπία | Μυκήνες | Μαραθώνας | Μυστράς | Μεσσήνη | Λαύριο - Σούνιο | Ελευσίνα


 

Active Destinations