YouGoCulture: μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα με εικονικές περιηγήσεις σε όλη την Ελλάδα

Αυτά τα ερωτήματα δημιούργησαν τη νέα διαδραστική πλατφόρμα με εικονικές περιηγήσεις σε όλη την Ελλάδα, που γεννήθηκε στη χώρα μας και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία, την εξωστρεφή προβολή του ελληνικού πολιτισμού από την "Ηλεκτρονική Εκπαίδευση" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και με την υποστήριξη καθενός από εμάς μέσω του προγράμματος crowdfunding act4Greece από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

YouGoCulture

Η ιδέα για το ταξίδι του YouGoCulture γεννήθηκε στη διάρκεια μιας διαδρομής από το Μουσείο της Ακρόπολης προς την Αρχαία Αγορά. Ήταν εντυπωσιακός ο αριθμός των επισκεπτών, όλων των ηλικιών, που χρησιμοποιούσαν το κινητό τους για να μοιραστούν εικόνες και εμπειρίες αλλά και για να αντλήσουν πληροφορίες για τα αξιοθέατα που συναντούν στη διαδρομή. Επίσης εντυπωσιακός είναι ο όγκος αναζητήσεων χρηστών του διαδικτύου σε παγκόσμια κλίμακα για «λέξεις – κλειδιά» που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Keywords που «αναζητούν» πύλες υποδοχής του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και συνάμα πρεσβευτές του οικουμενικής διάστασης συμβολικού κεφαλαίου που φέρουν.

Η χρήση των φορητών συσκευών και του διαδικτύου, αλλάζει ριζικά την έννοια του ταξιδιού, όπως και τόσες άλλες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Επιπλέον, παράλληλα με την άνοδο του τουριστικού ρεύματος προς την χώρα μας, οι απαιτήσεις των τουριστών συνεχώς αυξάνονται. Ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις παραδόσεις, τα μνημεία, τους ανθρώπους και να γευτούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Αναζητούν μια «αυθεντική» εμπειρία πέρα από τα τουριστικά στερεότυπα που κυριάρχησαν για πολλές δεκαετίες.

YouGoCulture

Οι παραπάνω σκέψεις σε συνδυασμό με την ίδια τη φύση του φορέα, την «ψηφιακή» υπόσταση του E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και την πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη προγραμμάτων e-learning οδήγησε στη σύλληψη του YouGoCulture. Πρόκειται για μια διαδραστική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα εικονικών ξεναγήσεων μέσα από εικόνες (φωτογραφίες, βίντεο ή πανοράματα 360°) συνεντεύξεις και πληροφοριακό υλικό που συνθέτουν μια ολοκληρωμένη αφήγηση, διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή και προσβάσιμη δωρεάν για όλους.

Για την υλοποίησή του πρώτου σταδίου της πλατφόρμας εργάστηκαν δεκάδες άνθρωποι από διάφορες ειδικότητες. Νέοι ερευνητές και έμπειροι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι από διαφορετικά τμήματα του ΕΚΠΑ συνεργάστηκαν με κειμενογράφους, φωτογράφους, graphic/ web designers και developers, σκηνοθέτες, μουσικούς προκειμένου να δημιουργήσουν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Όλα αυτά με την υποστήριξη και το μεράκι των ανθρώπων της μονάδας e-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών που υποστήριξαν τον συντονισμό και την οργάνωση της δράσης.

YouGoCulture

Μετά από εντατική δουλειά, σήμερα η πλατφόρμα φιλοξενεί εννέα προορισμούς στην Αττική και την Πελοπόννησο. Μπείτε στην ιστοσελίδα YouGoCulture (yougoculture.com) για να ανακαλύψετε την ταυτότητα του κάθε τόπου, τις ιστορίες και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν μοναδικό.

Φτιαγμένη με γνώση, τέχνη και γνήσιο μεράκι η πλατφόρμα έχει στόχο να ταξιδέψει την εικόνα της Ελλάδας, πιο μακριά… ενώ ταυτόχρονα υποδέχεται Έλληνες και ξένους, φίλους του πολιτισμού μας, από όλο τον κόσμο. Καλωσορίζει, όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις διαφορετικές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού καθώς αυτός εξελίσσεται στο πέρασμα των αιώνων. Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, ταξιδεύουμε σε κάθε τόπο για να συναντήσουμε τους ανθρώπους του. Ακολουθούμε τις διαδρομές τους, ακούμε τις σκέψεις τους, γνωρίζουμε τα πρόσωπά τους και καταγράφουμε ό,τι τους κάνει ξεχωριστούς.

Μέσω του YouGoCulture, παρακολουθούμε τα στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και ταυτότητας να ξεδιπλώνονται σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουμε πώς αποτέλεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη του σύγχρονου κόσμου και των αξιών του. Από τη γέννηση της δημοκρατίας και του θεάτρου, μέχρι το ρόλο του φωτός στη θεμελίωση της αρχιτεκτονικής και τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, το YouGoCulture προσφέρει γνώσεις, αλλά και μια πλούσια εμπειρία στους χρήστες.

YouGoCulture

Όπως μας εξηγεί ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος της δράσης κ. Παναγιώτης Πετράκης«Το όραμα των ανθρώπων και των συνεργατών του εν λόγω εγχειρήματος εκκινεί από την ανάγκη αξιοποίησης συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, ενώ εδράζεται στην εμπειρία και το υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης του ακαδημαϊκού προσωπικού που πλαισιώνει τη δράση».

Σε κάθε προορισμό δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο αξιοθέατα και αρχαιολογικοί χώροι (myth), αλλά και σημεία ενδιαφέροντος που μεταφέρουν τον επισκέπτη στο σήμερα κάθε προορισμού (experience). Στόχος της δράσης είναι να προσφέρει μια βιωματική εμπειρία που αναδεικνύει την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό όπως αποτυπώνεται στα μνημεία και στην καθημερινότητά μας.

YouGoCulture

«Με την ομάδα των συνεργατών μας έχουμε μέχρι σήμερα καταγράψει πλούσιο υλικό που αποτυπώνει τη γοητεία μοναδικών προορισμών της Πελοποννήσου και της Αττικής. Στόχος μας είναι σταδιακά να αναδείξουμε το δίπτυχο πολιτιστικού αποθέματος – σύγχρονης ζωής σε όλη τη χώρα και να συμπεριλάβουμε περισσότερους προορισμούς.

Ανάμεσα στους επόμενους στόχους συγκαταλέγεται η Κρήτη, κέντρο του Μινωικού πολιτισμού με την Κνωσό να αποτελεί πυρήνα ακτινωτής ανάπτυξης, οι Κυκλάδες με έμφαση στη Δήλο δεδομένης της μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας του νησιού, η Μεσσηνία όπου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια εξαιρετική αναστήλωση του θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης από τον Πέτρο Θέμελη που είναι και συνεργάτης του προγράμματος και τέλος οι Δελφοί, ο ομφαλός της Γης που από το 1987 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», μας εξηγεί ο Πάνος Χαρίτος.

H ενέργεια εντάσσεται στη διαρκή προσπάθεια του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων πέραν του αμιγώς εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου. Στην κατεύθυνση μιας εξωστρεφούς αντίληψης της αποστολής του ΕΚΠΑ, επιχειρούμε μέσω του YouGoCulture, να συστήσουμε τον ελληνισμό και την Ελλάδα στο διεθνές κοινό, με όχημα τα διακριτά χαρακτηριστικά που ο πολιτισμός μας φέρει διαχρονικά. Μια τέτοια δράση συμβάλλει στη δημιουργία μιας σύγχρονης εικόνας για τη χώρα μας με όλα τα οφέλη που αυτή μπορεί να έχει, συμπεριλαμβανομένου και ενός ισχυρού ρεύματος θεματικού τουρισμού που δεν περιορίζεται στη θερινή περίοδο.

YouGoCulture

Προκειμένου να γίνει πράξη, η πρωτοβουλία/ δράση χρειάζεται την ελάχιστη συνεισφορά όλων μας μέσω του act4Greece. Προκειμένου να τιμήσουμε τους υποστηρικτές της δράσης, προσφέρουμε μέσω του act4Greece ένα σύνολο ανταποδοτικών οφελών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε και στον απόδημο ελληνισμό, χάρη στον οποίο η Ελλάδα ζει σε όλες τις γωνιές του κόσμου, και για αυτό προσφέρουμε ειδικά προγράμματα e-learning για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Με τη βοήθεια όλων μας, το μήνυμα του ελληνικού πολιτισμού μπορεί να φτάσει μακριά, αναδεικνύοντας τα διακριτά χαρακτηριστικά του, τις γεύσεις, τα μνημεία, τα χρώματα και τη μακραίωνη ιστορία της ελληνικής και μεσογειακής κουλτούρας.

Πηγή: elculture.gr | Κείμενο: Αργυρώ Μποζώνη


Είσαι ιδιώτης, εκπρόσωπος φορέα ή οργανισμού και ενδιαφέρεσαι να προβάλεις τον τόπο σου, να αναδείξεις την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο; Απλώς πάτησε εδώ και γίνε συμμέτοχος στην εκστρατεία του E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω του act4Greece, του προγράμματος crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, για να πάμε την Ελλάδα... πιο μακριά.


Το YouGoCulture είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει ως στόχο να αναδείξει τον πολιτισμό των Ελλήνων, σε προορισμούς της Ελλάδας, αλλά και των ελληνικών κοινοτήτων που ανθούν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι μια προσπάθεια που στηρίζεται στην αγάπη και τη συμβολή των Ελλήνων που επιθυμούν να δείξουν τις ομορφιές και τον πολιτισμό της Ελλάδας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στόχος μας είναι να προβάλουμε όσα περισσότερα μέρη από την Ελλάδα και τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού μπορούμε. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε και τη δική σου συνεισφορά. Ένα ευρώ είναι αρκετό. Μπες εδώ, για να δεις πώς μπορείς κι εσύ να γίνεις κομμάτι της προσπάθειας που μπορεί να πάει την Ελλάδα ακόμη πιο μακριά.


Δες το έργο μας έως σήμερα με ένα κλικ στα παρακάτω Virtual Tours και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε σε όλη την Ελλάδα:


Αθήνα | Eπίδαυρος | Αρχαία Ολυμπία | Μυκήνες | Μαραθώνας | Μυστράς | Μεσσήνη | Λαύριο - Σούνιο


 

Active Destinations