Το YouGoCulture σου μαθαίνει ξανά την Ελλάδα

Το πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας είναι τεράστιο και η σωστή προβολή και αξιοποίησή του αποτελεί στοίχημα για τις τοπικές κοινότητες αλλά και για τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει στη δοκιμαζόμενη οικονομία. Για να κερδίσουμε το στοίχημα, χρειάζεται να αναπτύξουμε νέες μορφές τουρισμού που θα ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα στερεότυπα και θα αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες παραδόσεις.

Επιπλέον, ένα σύγχρονο τουριστικό προϊόν δεν μπορεί να αγνοεί τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται στη ψηφιακή εποχή.  Η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών είναι τα κλειδιά προκειμένου η χώρα μας να διατηρήσει ή ακόμη και να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών.

Σε αυτή την πρόκληση, το E-Learning του Πανεπιστήμιου Αθηνών ανταποκρίθηκε με την δημιουργία της πλατφόρμας YouGoCulture(http://yougoculture.com/). Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα εικονικών περιηγήσεων που αποτυπώνει διαχρονικά (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα) τον Ελληνικό πολιτισμό σε προορισμούς στην Ελλάδα, στη Μεσόγειο και όπου έχει ανθίσει και ανθεί ο ελληνισμός της διασποράς.

 

Οι παραδόσεις κάθε τόπου, οι διατροφικές συνήθειες και τα τοπικά προϊόντα, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα μνημεία είναι ορισμένα από τα υλικά που συνθέτουν την πλούσια εμπειρία της περιήγησης. Το YouGoCulture αποτελεί μια διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου κάθε προορισμός αποκτά την δική του ξεχωριστή ταυτότητα και τα διαφορετικά στοιχεία αποδίδονται με πιστότητα και ζωντάνια. Το αποτέλεσμα είναι προϊόν συνεργασίας με τις παραγωγικές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών, τους τοπικούς φορείς τους νέους επιστήμονες που συνεργάστηκαν με έμπειρους ακαδημαϊκούς από διαφορετικές σχολές του ΕΚΠΑ. Η πλατφόρμα στηρίζεται στα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα του κάθε τόπου για να αναδείξει το πολιτιστικό αγαθό και τουριστικό προϊόν που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στον κόσμο.  

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της δράσης, καθηγητή Παναγιώτη Πετράκη: «Το YouGoCulture, απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και λειτουργεί ως «πύλη» υποδοχής του ενδιαφέροντος που υπάρχει διεθνώς για την πολιτιστική κληρονομιά και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των προορισμών που έχουμε ήδη εντάξει στη δράση».

 

Από τον λόφο της Πνύκας στο λιμάνι του Λαυρίου…

Το YouGoCulture καλύπτει σήμερα εννέα προορισμούς στην Αττική και στην Πελοπόννησο ενώ στόχος είναι να ενταχθούν περισσότερες περιοχές τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου. Μέσα από τις νέες τεχνολογίες, ο επισκέπτης ταξιδεύει στο χώρο και τον χρόνο. Το πλούσιο οπτικό υλικό, το πλήθος των συνεντεύξεων και οι περιγραφές των επιστημονικών συνεργατών του προγράμματος,  σας μεταφέρουν σε διαφορετικές περιόδους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο «ψηφιακός» επισκέπτη μπορεί να περιηγηθεί σε διαφορετικούς αρχαιολογικούς χώρους, να γνωρίσει πτυχές της σύγχρονης ζωής και να συναντήσει επαγγελματίες της περιοχής. Οι τόποι και η ιστορία τους γίνονται κομμάτι της ταυτότητας σας.

Όπως σημειώνει ο κ. Γιώργος Πατιός, επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος, “Αν είναι κάτι το μοναδικά ελκυστικό και πρωτότυπο σε αυτόν τον ‘οδηγό’, είναι πως σέβεται απόλυτα τις πολλαπλές ανάγκες ενός σύγχρονου τουρίστα, ο οποίος επιζητά όχι μόνο μία επιφανειακή γνώση αλλά, αντιθέτως, αναζητά να βιώσει τον τόπο που επισκέπτεται λες και είναι μόνιμος κάτοικος του.”

Οι προκλήσεις για την ανάπτυξη του υλικού δεν ήταν λίγες. Για παράδειγμα συζητώντας για την περίπτωση της Αθήνας, ο κ. Γιώργος Πατιός αναφέρει: “Το να γράψει κάποιος για την Αθήνα παρουσιάζει δύο εγγενείς δυσκολίες, από τη μία ήδη έχουν γραφτεί άπειρες σελίδες και αμέτρητοι οδηγοί για αυτήν και από την άλλη είναι σχεδόν ακατόρθωτο να μπορέσουμε να συνοψίσουμε σωστά όλα τα κομμάτια που συνθέτουν αυτό το πανέμορφο παζλ που ονομάζουμε Αθήνα.”

Ακολουθώντας τα μονοπάτια του YouGoCulture, μπορείτε να παρακολουθήσετε την γέννηση της Αθηναϊκής δημοκρατίας, να μεταφερθείτε στο θέατρο του Διονύσου και την αρχαία αγορά ενώ με μερικά κλικ μπορείτε να βρεθείτε στο Ακρωτήριο του Σουνίου, πέρασμα για τα πλοία που μετέφεραν εμπορεύματα κατά την ακμή της Αθηναϊκής δημοκρατίας και να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική του ναού του Ποσειδώνα. Ταυτόχρονα, μέσα από μοναδικά βίντεο και πανοραμικές φωτογραφίες, μπορείτε να περιηγηθείτε στα στενά της Πλάκας ή στο λιμάνι του Λαυρίου και να παρακολουθήσετε πως μεταμορφώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων.  

 

Η Ελλάδα ταξιδεύει στον κόσμο…

Με όχημα την παγκόσμια γλώσσα του πολιτισμού, το YouGoCulture, φιλοδοξεί να γνωρίσει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Να προσελκύσει νέους τουρίστες σε επιμέρους προορισμούς, να παρουσιάσει τη διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού και να τους μεταφέρει επιστημονική γνώση.

Άλλωστε σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δράσης: “Πολιτισμός δεν είναι μόνο όσα μας έκαναν υπερήφανους χθες! Πολιτισμός είναι και όλα όσα μας κάνουν υπερήφανους σήμερα! Γιατί Ελλάδα σημαίνει πολιτισμός… Και ο πολιτισμός είμαστε εμείς!”

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως κίνητρο για την ανάπτυξη της δράσης υπήρξε η προηγούμενη εμπειρία του ΕΚΠΑ σε ανάπτυξη προγραμμάτων δια βίου μάθησης αλλά και το μέγιστο συγκριτικό πλεονέκτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών: τους ανθρώπους του και τη βαθιά γνώση που φέρουν σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων  

Η ανάπτυξη του YouGoCulture, έρχεται να προστεθεί στον εξωστρεφή προσανατολισμό που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια το E-Learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ένας μεγάλος αριθμός προγραμμάτων e-learning προσφέρονται ήδη και στα αγγλικά (http://elearninguoa.org/), με έμφαση στις θεματικές περιοχές της γλώσσας, του πολιτισμού και της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Προκειμένου να ενταχθούν ακόμη περισσότεροι προορισμοί η ομάδα του YouGoCulture πρόσφατα ξεκίνησε μια καμπάνια συγκέντρωσης πόρων από το κοινό με στόχο να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι. Η παραπάνω δράση υλοποιείται στα πλαίσια του act4Greece (https://www.act4greece.gr/challenge/yougoculture-el/). Με τη δική σας συμμετοχή η Ελλάδα μπορεί να ταξιδέψει ακόμη πιο μακριά.

Ελάτε και εσείς να μοιραστούμε το παρόν μας. Στηρίξτε την δράση και βοηθήστε να μοιραστεί η Ελλάδα το παρελθόν της, αλλά και να χαράξει το μέλλον της. Άλλωστε κάθε ιστορία του τόπου μας είναι ανεκτίμητη… και αξίζει να φθάσει πιο μακριά!

Πηγή: Popaganda.gr

Active Destinations