Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ γιορτάζει

Σε ανοιχτά μουσεία ετοιμάζονται να μεταμορφωθούν οι πόλεις του κόσμου, τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στις 18 Μαΐου, με πλήθος εκδηλώσεων: εκθέσεις, μουσικές βραδιές, ομιλίες κ.ά. Τα πολυσέλιδα εορταστικά προγράμματα έχουν ήδη ανακοινωθεί, προσφέροντας πλήθος επιλογών στο κοινό, το οποίο δεν ξέρει τι να πρωτοδιαλέξει. Με απόφαση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), που καθιέρωσε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το 1977, το φετινό θέμα είναι «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό». Για τον λόγο αυτό το Ελληνικό Τμήμα του ICOM ανακήρυξε φέτος τιμώμενο μουσείο στην Ελλάδα το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ.

Μουσείο Τηλ/νιών Ομίλου ΟΤΕ

Η συλλογή τηλεφώνων του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ παρακολουθεί την ιστορία του τηλεφώνου από την πρώτη συσκευή τύπου Bell μέχρι τα σύγχρονα smartphones.

Η επιλογή του θέματος δεν είναι τυχαία, καθώς οι νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο έχουν αλλάξει δραστικά τον τρόπο αναζήτησης και παροχής πληροφοριών. Τα μουσεία έχουν πλέον νέες δυνατότητες για την προβολή των θησαυρών και των δράσεών τους. Η συνεχής διεύρυνση του κοινού, που αποτελεί τον μόνιμο στόχο τους, απαιτεί νέες προσεγγίσεις για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στα κοινωνικά δίκτυα και την ενίσχυση τόσο του μορφωτικού χαρακτήρα τους όσο και της διασύνδεσής τους με το κοινό και με άλλα μουσεία και φορείς.

«Θαλής ο Μιλήσιος», ένα πλοίο μοναδικό στο είδος του. Χρησιμοποιήθηκε για πόντιση και επισκευή καλωδίων όχι μόνο από τον ΟΤΕ, αλλά και από αντίστοιχους οργανισμούς άλλων κρατών για περισσότερα από 40 χρόνια.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών «συνδέεται άμεσα με το φετινό μήνυμα της ICOM έχοντας εντάξει νέες τεχνολογίες στην έκθεση και τις δράσεις του ΟΤΕ», δήλωσε η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM Τέτη Χατζηνικολάου. Όπως το επιβάλλει η μεγάλη γιορτή, το μουσείο περιμένει τους επισκέπτες του με δωρεάν είσοδο, έχοντας προγραμματίσει μία σειρά από δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Άποψη του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ. Η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 3.400 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με περισσότερες από 25.000 τηλεφωτογραφίες, έγγραφα, τηλεγραφήματα, χάρτες, καθώς επίσης οπτικοακουστικό υλικό.

Τράπεζα γνώσης
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ιδρύθηκε το 1990 και αποτελεί μια επένδυση του Ομίλου ΟΤΕ για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 3.400 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με περισσότερες από 25.000 τηλεφωτογραφίες, έγγραφα, τηλεγραφήματα, χάρτες, καθώς επίσης οπτικοακουστικό υλικό. Για την ξενάγηση των επισκεπτών και τη διάδρασή τους με τα εκθέματα αξιοποιούνται προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

"Οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών περιλαμβάνουν  ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, γονείς και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις και θεατρική παράσταση

Μικροί επισκέπτες μαθαίνουν για τις τηλεπικοινωνίες στην αρχαία Ελλάδα. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείου Τηλεπικοινωνιών.

«Η ιστορία και η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα είναι ταυτόσημες με την πορεία του Ομίλου ΟΤΕ», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. «Οι σημαντικότερες στιγμές της Ελλάδας, οι τεχνολογίες που άλλαξαν τον τρόπο που επικοινωνούμε, οι ιστορίες των ανθρώπων που πρωτοστάτησαν στην πρόοδο της χώρας έχουν σήμερα θέση στις συλλογές του μουσείου. Ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, εμπλουτίζοντας τις συλλογές του και φέρνοντας νέους ψηφιακούς τρόπους ξενάγησης. Όραμά μας είναι το μουσείο να αποτελεί μία τράπεζα γνώσης και ιστορίας για τις επόμενες γενιές».

 

Μία νέα ψηφιακή εμπειρία ξενάγησης
Στις ανακαινισμένες αίθουσές του, το μουσείο αξιοποιεί νέες προηγμένες τεχνολογίες, όπως το Augmented Reality (AR) και το Virtual Reality (VR), που προσφέρουν στους επισκέπτες μια διαφορετική εμπειρία ξενάγησης με διαδραστικότητα. Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν την ιστορία της τηλεγραφίας από τον ίδιο τον Μορς μέσω της τεχνολογίας AR, αλλά και να πραγματοποιήσουν μέσω VR μία 360ο εικονική περιήγηση στο πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος». Πρόκειται για το πρώτο καλωδιακό πλοίο του Ομίλου ΟΤΕ,το οποίο τοποθετούσε (πόντιζε) υποβρύχια καλώδια προκειμένου να συνδεθούν τηλεπικοινωνιακά η ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα, καθώς επίσης η Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική.

"Οι νέες προηγμένες τεχνολογίες που αξιοποιούνται στους ανακαινισμένους χώρους του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ προσφέρουν στους επισκέπτες μια διαφορετική εμπειρία digital ξενάγησης με διαδραστικότητα

Νέοι digital τρόποι ξενάγησης στους ανακαινισμένους χώρους του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών.

Ηχητικά ντοκουμέντα με μαρτυρίες εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ, η αναγγελία της ώρας από τον παλιό ωρολέκτη, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό αρχείου εμπλουτίζουν τη συνολική μουσειακή εμπειρία και τη διάδραση, κάνοντας πιο κατανοητούς τους τρόπους επικοινωνίας των ανθρώπων τις προηγούμενες δεκαετίες.

Πληροφορίες: Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά. Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, 17-20 Μαΐου. Δικτυακός τόπος: https://www.otegroupmuseum.gr/portal

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών διαθέτει ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την ιστορία του ΟΤΕ και ένα ξεχωριστό αρχείο με «τηλεφωτογραφίες». Οι τελευταίες διακινήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΤΕ, δημοσιεύτηκαν σε έντυπα (1950-1990) και αφορούν στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας, σε θέματα πολιτικής, αθλητισμού και τέχνης.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τετραήμερες εκδηλώσεις (17-20 Μαΐου), που περιλαμβάνουν: ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, γονείς και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις και θεατρική παράσταση. Το πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο δικτυακό τόπο https://www.otegroupmuseum.gr/portal, στον οποίο μπορείτε να κάνετε και κράτηση, που είναι απαραίτητη.

Active Destinations