Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2018: Πώς θα γιορτάσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Μία μεγάλη γιορτή που καθιερώθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) το 1977, στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, και έχει κάθε χρόνο διαφορετικό θέμα. Για το 2018, το ICOM έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό». Τα ελληνικά μουσεία έχουν ήδη ανακοινώσει το πρόγραμμά τους (εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις) για τη μεγάλη γιορτή, κατά την οποία η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) συμμετέχει στον εορτασμό με ένα σύνθετο πρόγραμμα: μια έκθεση, δύο περφόρμανς και μια καλλιτεχνική δράση σε συνεργασία με το TEDxAthens, που εντάσσονται στη θεματική της φετινής χρονιάς.

Τιμώντας το Δημοτικό Ίδρυμα «Μουσείο Κώστα Τσόκλη»
Το ΕΜΣΤ εγκαινιάζει το νέο του πρόγραμμα «Εντός - Εκτός», προκειμένου να γνωρίσει στο κοινό της πρωτεύουσας τη δραστηριότητα μικρότερων μουσείων της επικράτειας. Στοχεύοντας να αποτελέσει τη γέφυρα διασύνδεσής τους με το Εθνικό Μουσείο μέσα από αμφίδρομες δράσεις, το εν λόγω πρόγραμμα ξεκινά με τη συνεργασία με το Δημοτικό Ίδρυμα «Μουσείο Κώστα Τσόκλη», το οποίο διανύει ήδη τον 8ο χρόνο λειτουργίας του στην Τήνο.

"«Υπάρχουν έργα αδελφοκτόνα. Και υπάρχουν έργα πατροκτόνα. Και είναι εκείνα που ρίχνουν τη σκιά της λαμπρότητάς τους στα άλλα έργα του καλλιτέχνη και είναι αυτά που η φήμη τους ξεπερνά τη διασημότητα του δημιουργού τους», λέει ο Κώστας Τσόκλης για τα έργα του που θα εκτεθούν στο ΕΜΣΤ

«Πολυτίμη», έργο του Κώστα Τσόκλη.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018, μεταφέρεται στο ΕΜΣΤ μια επιλογή από τεκμήρια και έργα του Κώστα Τσόκλη. Με την έκθεση αυτή το ΕΜΣΤ τιμά τον ιδρυτή του Μουσείου στην Τήνο και υπενθυμίζει τη σημαντική τομή που επέφερε στη σύγχρονη τέχνη η «Ζωντανή Ζωγραφική»: τεχνική που επινόησε ο πρωτοπόρος και διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης στα μέσα της δεκαετίας του’80, συνδυάζοντας την ηλεκτρονική εικόνα με τη ζωγραφική. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 19 Μαΐου 2018, στις 20.00, και θα διαρκέσει ως την 1η Ιουλίου 2018.

Ο Κώστας Τσόκλης λέει για την έκθεση:
«Υπάρχουν έργα αδελφοκτόνα. Και υπάρχουν έργα πατροκτόνα. Και είναι εκείνα που ρίχνουν τη σκιά της λαμπρότητάς τους στα άλλα έργα του καλλιτέχνη και είναι αυτά που η φήμη τους ξεπερνά τη διασημότητα του δημιουργού τους. Τα λίγα έργα που εκθέτω στο ΕΜΣΤ (ευχαριστώντας το για την τιμή που κάνει στο Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη στη Τήνο, φιλοξενώντας το για ένα διάστημα στο πλαίσιο της Ημέρας των Μουσείων) ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Είναι τέκνα πολυμελών οικογενειών, που κατάφεραν να ξεχωρίσουν χάρη στην απλότητα και την αμεσότητά τους. Έργα που δεν χρειάζονται εξηγήσεις, έργα εικαστικά, μονολεκτικά. Έργα-γεγονότα.»

Εγκατάσταση με έργα του Κώστα Τσόκλη. ©Nils_Klinger.

Συνεργασία με το Arc for Dance Festival
To ΕΜΣΤ συνεργάζεται με το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Arc for Dance Festival και προτείνει για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων δύο νέα site-specific έργα των Στέλιου Tσάτσου (19/5 στις 18:00) και Ιωάννη Μανταφούνη (19/5 στις 21.00), υπό τον τίτλο ARC_hitects. Οι καλλιτέχνες ερευνούν τα ρευστά όρια ανάμεσα στον χορό και την performance, τις αλληλεξαρτώμενες κινήσεις θεατών και καλλιτεχνών και την εξέλιξη των κινήσεων αυτών σε σχέση με το ίδιο το σώμα του μουσείου-οργανισμού στις πραγματικές και συμβολικές διαστάσεις του.

Ο περφόρμερ - εικαστικός Στέλιος Τσάτσος.

Τo Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Arc for Dance Festival υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους.

Ο χορευτής - χορογράφος Ιωάννης Μανταφούνης.

Έκθεση φωτογραφίας του Benjamin Von Wong
Η πρώτη συνεργασία του TEDxAthens και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Tέχνης (ΕΜΣΤ) πλαισιώνεται από την έκθεση «Hyper Realities» του Benjamin Von Wong.

"Οι υπερ-ρεαλιστικές φωτογραφίες του Benjamin Von Wong ευαισθητοποιούν το κοινό για τον αντίκτυπο της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον, τη διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, καθώς και την αλόγιστη χρήση του πλαστικού στην καθημερινότητά μας

Έργο του εικαστικού και φωτογράφου Benjamin Von Wong. Ως το 2050, θα υπάρχουν στη θάλασσα περισσότερα πλαστικά απ’ ό,τι ψάρια.

Με αφορμή την ομιλία του στις 2 Ιουνίου στο ΤEDxAthens, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο εικαστικός και φωτογράφος Benjamin Von Wong παρουσιάζει μια σειρά υπερ-ρεαλιστικών φωτογραφιών που εστιάζουν στην προβολή κρίσιμων κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων, δημιουργώντας εικόνες που στοχεύουν να εμπνεύσουν και να ευαισθητοποιήσουν τον θεατή. Ο Καναδός καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τη δύναμη των εικόνων του και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως έναυσμα για διάλογο και προβληματισμό.

Το 50% των πλαστικών χρησιμοποιούνται μόνο μια φορά πριν καταλήξουν στα απορρίμματα. Υπερ-ρεαλιστική φωτογραφία από τον Benjamin Von Wong.

Οι τρεις θεματικές που παρουσιάζονται στην έκθεση αφορούν στον αντίκτυπο της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον, στη διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, καθώς και στην αλόγιστη χρήση του πλαστικού στην καθημερινότητα μας. Ταυτόχρονα, μέσα από μια σειρά βίντεο ο καλλιτέχνης αποκαλύπτει την έρευνα, τον σχεδιασμό και τις τεχνικές πίσω από τις φωτογραφίες του, τις οποίες οι άνθρωποι συχνά θεωρούν ότι προκύπτουν μέσω ψηφιακής επεξεργασίας. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 19 Μαΐου 2018, στις 20.00, και θα διαρκέσει ως τις 9 Ιουνίου 2018.

Ο μέσος Αμερικανός θα χρησιμοποιήσει 10.000 πλαστικά μπουκάλια στη διάρκεια της ζωής του. Φωτογραφία του Benjamin Von Wong.
Πληροφορίες: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, Αθήνα. Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Είσοδος ελεύθερη στις 18 και 19 Μαΐου. http://www.emst.gr/

Στην εναλλακτική σκηνή του TEDxAthens, το ΕΜΣΤ θα παρουσιάσει στις 2 Ιουνίου το διαδραστικό πρόγραμμα «Face Forward... into my home», που ξεκίνησε το 2017 και υλοποιήθηκε από το Μουσείο με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά την παρουσίαση του προγράμματος θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συμμετέχοντες και τους συντελεστές της έκθεσης.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η είσοδος σε όλες τις δράσεις και τις εκθέσεις του ΕΜΣΤ θα είναι ελεύθερη στις 18 και 19 Μαΐου.

Active Destinations


  • E learning University of Athens
  • 5 Stadiou Str., zip code 10562, Athens, Greece
  • email: info@yougoculture.com