Το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του στον κινηματογράφο και αυτό γίνεται βεβαίως με μία ξεχωριστή ταινία: την «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Μετατρέποντας το μνημείο σε ...θερινό σινεμά, η πολυβραβευμένη ταινία θα προβληθεί στις 30 Ιουνίου 2018. Τη διοργάνωση υπογράφει το 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας (8th Athens Open Air Film Festival), με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Εάν βρεθείτε στην Επίδαυρο εκείνη την ημέρα και εάν αγαπάτε τον καλό κινηματογράφο, μη χάσετε τη σπάνια εμπειρία να απολαύσετε την υπαίθρια προβολή μίας πολυβραβευμένης ταινίας σε ένα αρχαίο θέατρο. Μία ταινία για την οποία ο Ευγένιος Ιονέσκο έγραψε ότι ήταν η ωραιότερη που είχε δει ποτέ.
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και το περίφημο Ασκληπιείο Επιδαύρου επισκεφθείτε τον ταξιδιωτικό προoρισμό EPIDAVROS του YouGoCulture: yougoculture.com/virtual-tour/epidavros
Κτισμένο τον 4ο αι. π.Χ. στην αρχαία πόλη Επίδαυρο, το μικρό θέατρο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και τη «μεγάλη» αδελφή του, το περίφημο Θέατρο Επιδαύρου, όπου διοργανώνεται κάθε χρόνο το γνωστό, ομώνυμο φεστιβάλ. Χάρη στον «Μουσικό Ιούλιο» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου στη Μικρή Επίδαυρο, όπως επικράτησε να ονομάζουμε το θέατρο της Αρχαίας (Παλαιάς) Επιδαύρου, το τελευταίο έχει τους δικούς του φανατικούς φίλους. Η αύρα της θάλασσας, και οι πορτοκαλεώνες και οι ελαιώνες που περιτριγυρίζουν τη Μικρή Επίδαυρο προσδίδουν μία γλύκα στο μνημείο που ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα βάσανα της Ηλέκτρας. Της τραγικής κόρης του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας που θέλησε να εκδικηθεί τη μητέρα της για τη δολοφονία του πατέρα της. Έγκλημα που διέπραξε τελικά ο αδερφός της Ορέστης, με την δική της, όμως, παρότρυνση και ηθική στήριξη.
Ο μύθος
Ο μύθος της Ηλέκτρας αρχίζει με τον δεκαετή Τρωικό Πόλεμο, αιτία του οποίου υπήρξε η φυγή της ωραίας Ελένης (συζύγου του βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαου) με τον Πάρη (γιο του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου). Στην εκστρατεία κατά της Τροίας, αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων επιλέχθηκε ο Αγαμέμνονας, ο βασιλιάς των Μυκηνών, από τον οποίο ζητήθηκε να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια για να έχει ο ελληνικός στόλος ούριο άνεμο. Η Κλυταιμνήστρα δεν συγχώρεσε ποτέ τον σύζυγό της για την απώλεια της κόρης της και όταν εκείνος επέστρεψε θριαμβευτής από την Τροία, τον δολοφόνησε μαζί με τον εραστή της Αίγισθο. Έγκλημα για τον οποίο τιμωρήθηκαν από την Ηλέκτρα και τον Ορέστη.
Με τον μύθο καταπιάστηκαν οι μεγάλοι αρχαίοι ποιητές Σοφοκλής, Ευριπίδης και Αισχύλος, οι οποίοι μας έδωσαν διαφορετικές εκδοχές που αντανακλούν τη στόχευση του καθενός. Ο Μιχάλης Κακογιάννης επέλεξε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την τραγωδία «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, η οποία διδάχτηκε (παίχτηκε) το 413 π.Χ. και είναι μία ιστορία για τους ανθρώπους που δεν άγονται από τη θεϊκή μοιρολατρία, αλλά ζουν στο περιθώριο και πράττουν αυτοβούλως. Βασισμένος στο λόγο του Ευριπίδη, ο Κακογιάννης δημιουργεί τις δικές του συγκινητικές σκηνές, δικαιώνοντας περισσότερο την Ηλέκτρα. Οι ήρωες παρουσιάζονται πιο ανθρώπινοι και συμπαθητικοί με αποτέλεσμα ο θεατής να παρακολουθεί μεν με τρόμο τα εγκλήματα της Ηλέκτρας και του Ορέστη, αλλά ταυτόχρονα να συμπάσχει μαζί τους όταν βασανίζονται για τη μητροκτονία που διέπραξαν.
"Το 8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας κάνει πρεμιέρα με την «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Η ταινία
«O Δίας ξέρει πόσο επικίνδυνο ήταν το εγχείρημα: η διασκευή μιας αρχαίας τραγωδίας για το σινεμά δεν είναι κάτι με το οποίο μπορεί να παίζει ο πρώτος τυχών φανατικός του σελιλόιντ. Aπαιτείται οξεία καλλιτεχνική αίσθηση, εκτεταμένες γνώσεις, βαθιά εξοικείωση τόσο με το αρχαίο θέατρο όσο και με τον σύγχρονο κινηματογράφο», έγραφε ο Ανρί Ραμπίν στη γαλλική εφημερίδα «La Croix», το 1962. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η αρχαία ελληνική τραγωδία μεταφέρθηκε στην οθόνη από ελάχιστους σκηνοθέτες. Ο Κακογιάννης τα κατάφερε, όπως δείχνουν και οι πολλές διακρίσεις που έλαβε η ταινία του.
Την Ηλέκτρα ενσαρκώνει η Ειρήνη Παππά, «η φυσιογνωμία της οποίας - ταυτόσημη της ελληνικότητας - μεταμορφώνει μία κουρελιασμένη πριγκίπισσα που μοιάζει με αγόρι σε ένα εκδικητικό πλάσμα ζωώδους ενέργειας», σημειώνουν οι διοργανωτές. Η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος «υπογράφει ένα μουσικό μοτίβο που αντιλαλεί την απεγνωσμένη κραυγή της πρωταγωνίστριας». Στα μεγάλα πλεονεκτήματα της ασπρόμαυρης ταινίας να προσθέσουμε τον διευθυντή φωτογραφίας Γουόλτερ Λάσαλι. Στο καστ συμμετείχαν οι Μάνος Κατράκη, Αλέκα Κατσέλη, Γιάννης Φέρτης, Νότης Περγιάλης, Τάκης Εμμανουήλ.
Η «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη βγήκε στις αίθουσες το 1962, χρονιά κατά την οποία σάρωσε τα βραβεία: καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς στο Φεστιβάλ Κανών, καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και A΄ γυναικείου ρόλου στην 3η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης). Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας και στη συνέχεια είχε λαμπρή πορεία σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού.
"Η Μικρή Επίδαυρος ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες της στον κινηματογράφο με την προβολή μίας ταινίας που ταιριάζει και σέβεται το χώρο
Πληροφορίες: Προβολή της ταινίας «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Σάββατο 30 Ιουνίου 2018. Ώρα έναρξης 21:30, είσοδος ελεύθερη.
Δικτυακοί τόποι: http://www.aoaff.gr/ και http://greekfestival.gr/gr/events/view/athens-open-air-film-festival-ilektra-1962-2018
8th Athens Open Air Film Festival
Το Athens Open Air Film Festival αποτελεί έναν πετυχημένο θεσμό που αγαπούν οι κάτοικοι αλλά και οι ξένοι επισκέπτες της Αθήνας. Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Οι προβολές θα γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.