Σημαντική Ανακάλυψη στην Αλεξάνδρεια από Ελληνίδα Αρχαιολόγο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη που εμπλουτίζει τις γνώσεις μας για μία από τις πλέον σημαντικές πόλεις που ίδρυσε ο Μ. Αλέξανδρος, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, έκανε η αρχαιολόγος Καλλιόπη Λιμναίου-Παπακώστα.

Πρόκειται για μια μεγάλη σήραγγα στους κήπους Σαλαλάτ, περιοχή που τοποθετείται εντός του βασιλικού τετραγώνου της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας.


Σημαντική Ανακάλυψη στην Αλεξάνδρεια από Ελληνίδα Αρχαιολόγο


Όπως η ίδια επισημαίνει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», «οι κήποι Σαλαλάτ φαίνεται ότι κατά την αρχαιότητα αποτελούσαν τους κήπους των ανακτόρων των Πτολεμαίων». Στην ίδια περιοχή το 2009 είχε εντοπίσει τον μαρμάρινο Αλέξανδρο, ενώ μόλις πέρσι η τύχη και η επιμονή της την έφεραν μπροστά στη χαμένη παλάμη του περίφημου γλυπτού.

Σε αυτήν, λοιπόν, τη φορτισμένη με μνήμες περιοχή, στην καρδιά της σύγχρονης αιγυπτιακής μεγαλούπολης, η κ. Παπακώστα βρέθηκε μπροστά σε ένα νέο σημαντικό εύρημα.

Έναν αρχαίο δρόμο, ο οποίος χρονολογείται στα ρωμαϊκά χρόνια. Ο δρόμος «ταυτίζεται με την οδό L2, την πρώτη παράλληλη οδό προς την Κανωπική, την κεντρική οδική αρτηρία της αρχαίας πόλης, η οποία διασχίζει ακόμα και σήμερα τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια». Η ταύτιση του δρόμου με την οδό L2 «έγινε σύμφωνα με το χάρτη του Αιγύπτιου αστρονόμου Mahmud Bey El Falaki τον 19ο αιώνα, όταν ακόμα υπήρχαν ορατές αρχαιότητες στην πόλη».


Σημαντική Ανακάλυψη στην Αλεξάνδρεια από Ελληνίδα Αρχαιολόγο


Ποια ήταν, όμως, η τύχη της συγκεκριμένης περιοχής μετά το τέλος της ελληνιστικής περιόδου;

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, «η περιοχή εγκαταλείφθηκε μετά την κατάληψη της πόλης από τους Ρωμαίους και πιθανότατα καταστράφηκε όταν η Αλεξάνδρεια κυριεύτηκε από τη βασίλισσα της Παλμύρας, Ζηνοβία, το 267 μ.Χ.». Η αποκάλυψη του δρόμου «επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες», επισημαίνει η αρχαιολόγος.

Η ρωμαϊκή οδός εντοπίστηκε έξι μέτρα ψηλότερα από την ελληνιστική θεμελίωση, προς νότο, και έχει ανασκαφεί μέχρι σήμερα σε μήκος 24 μέτρων. Είναι κατασκευασμένη από μαύρες πέτρες του Ασουάν και από κάτω εντοπίστηκε αποχετευτικό κανάλι.


Σημαντική Ανακάλυψη στην Αλεξάνδρεια από Ελληνίδα Αρχαιολόγο
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


YouGoCulture.com | Μια πλατφόρμα από Ελλάδα… για τον κόσμο!
Μάθε για το έργο μας και στήριξε τη δράση!


Είσαι ιδιώτης, εκπρόσωπος φορέα ή οργανισμού και ενδιαφέρεσαι να προβάλεις τον τόπο σου, να αναδείξεις την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο; Απλώς πάτησε εδώ και γίνε συμμέτοχος στην εκστρατεία του E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω του act4Greece, του προγράμματος crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, για να πάμε την Ελλάδα... πιο μακριά.


Το YouGoCulture είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει ως στόχο να αναδείξει τον πολιτισμό των Ελλήνων, σε προορισμούς της Ελλάδας, αλλά και των ελληνικών κοινοτήτων που ανθούν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι μια προσπάθεια που στηρίζεται στην αγάπη και τη συμβολή των Ελλήνων που επιθυμούν να δείξουν τις ομορφιές και τον πολιτισμό της Ελλάδας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στόχος μας είναι να προβάλουμε όσα περισσότερα μέρη από την Ελλάδα και τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού μπορούμε. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε και τη δική σου συνεισφορά. Ένα ευρώ είναι αρκετό. Μπες εδώ, για να δεις πώς μπορείς κι εσύ να γίνεις κομμάτι της προσπάθειας που μπορεί να πάει την Ελλάδα ακόμη πιο μακριά.


Δες το έργο μας έως σήμερα με ένα κλικ στα παρακάτω Virtual Tours και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε σε όλη την Ελλάδα:


Αθήνα | Eπίδαυρος | Αρχαία Ολυμπία | Μυκήνες | Μαραθώνας | Μυστράς | Μεσσήνη | Λαύριο - Σούνιο | Ελευσίνα

Active Destinations


  • E learning University of Athens
  • 5 Stadiou Str., zip code 10562, Athens, Greece
  • email: info@yougoculture.com