Παυλοπέτρι: ένας εντυπωσιακά εξελιγμένος πολιτισμός αρχαιότερος από την Ιλιάδα

Απέναντι από την Ελαφόνησο, στη Λακωνία, βρίσκεται ένα μικρό νησί, το Παυλοπέτρι. Εκεί, το 1904 ανακαλύφθηκε μια υπόγεια πόλη, η οποία βυθίστηκε το 1000 π.Χ. εξαιτίας μιας σειράς σεισμών που έπληξαν την περιοχή. Πρόκειται για μια πόλη αρχαιότερη κι από την Ιλιάδα.

Πρόκειται για μια πολύ καλά διατηρημένη πόλη, κυρίως λόγω της τοποθεσίας της, η οποία καθιστά δύσκολη την πρόσβαση σε αυτήν. Έτσι, το πολεοδομικό της σχέδιο είναι ορατό και κατανοητό και μπορεί κανείς να διακρίνει τόσο τους δρόμους, την αρχιτεκτονική της όσο και νεκτροταφείο.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, ωστόσο, σχετικά με την πόλη αυτή, που υπήρχε 2.000 χρόνια πριν βυθιστεί, είναι το επίπεδο του πολιτισμού της. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο BBC, οι άνθρωποι εκεί ζούσαν σε διώροφα κτίρια, υπήρχαν τουαλέτες και σύστημα αποχέτευσης, αλλά είχαν και αυτό που θα λέγαμε «αρχές της γραφής». Έτσι μια ομάδα αρχαιολόγων έκανε επιτόπιες έρευνες και προσπάθησε να ανακατασκευάσει ψηφιακά την πόλη, όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό βίντεο του BBC, εδώ.

Το Παυλοπέτρι έχει περιληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO και είναι η αρχαιότερη αρχαιολογική τοποθεσία στον κόσμο!

Για μια σύντομη περιήγηση, πατήστε εδώ.

Πηγή: Greek Reporter

Active Destinations


  • E learning University of Athens
  • 5 Stadiou Str., zip code 10562, Athens, Greece
  • email: info@yougoculture.com