Οι «Τρωάδες» στο αρχαίο θέατρο των Δελφών

Γνωστός για τη σκληρότητα και τα εγκλήματα κατά των συμπολιτών του, ο τύραννος των Φερών Αλέξανδρος δεν άντεξε να παρακολουθήσει ως το τέλος την τραγωδία «Τρωάδες» του Ευριπίδη στο θέατρο της πόλης του (περιοχή Μαγνησίας), στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. Όπως μας πληροφορεί ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος, ο τύραννος εγκατέλειψε το θέατρο μηνώντας στον υποκριτή (ηθοποιό) να συνεχίσει την παράσταση, γιατί δεν έφευγε από περιφρόνηση για εκείνον ή για το έργο. Έφυγε για να μην τον δουν οι συμπολίτες του να δακρύζει, βλέποντας τις συμφορές της Εκάβης και της Ανδρομάχης, καθώς ο ίδιος διέπραξε, άσπλαχνα, ανάλογα εγκλήματα.

Η σπουδαία αυτή τραγωδία που αφηγείται τα δεινά των γυναικών της Τροίας, μετά την άλωση της πόλης, παρουσιάζεται το Σάββατο 7/7/2018 στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου. Η παράσταση αποτελεί καρπό της συνεργασίας που ξεκινά το Ίδρυμα Ωνάση με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, υποστηρίζοντας το αφιέρωμα «Η Επιστροφή του Διονύσου», που διοργανώνεται προς τιμήν του σκηνοθέτη από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (5-8 Ιουλίου, Δελφοί).

"Ανεβάζοντας τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, την τραγωδία των ηττημένων, πρόθεση του σκηνοθέτη Θεόδωρου Τερζόπουλου είναι να παρουσιάσει μια παράσταση που αναδεικνύει το φαινόμενο των διχοτομημένων πόλεων, της διαίρεσης των λαών και την ανάγκη για συμφιλίωση

Ηθοποιοί από διχοτομημένες πόλεις (Λευκωσία, Μόσταρ, Ιερουσαλήμ), καθώς επίσης από τη Συρία και την Ελλάδα παίζουν στις «Τρωάδες» που θα παρουσιάσει το θέατρο «Άττις» στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου. Φωτογραφία: Johanna Weber.

Από διχοτομημένες πόλεις
Οι «Τρωάδες» που θα δούμε στο πλαίσιο του αφιερώματος, για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών (με ελεύθερη είσοδο), είναι μία παράσταση-διάβημα για την ανάγκη της συμφιλίωσης. Στη νέα εκδοχή των διαπολιτισμικών Τρωάδων του Ευριπίδη συμμετέχουν ηθοποιοί από διχοτομημένες πόλεις (Λευκωσία, Μόσταρ, Ιερουσαλήμ), καθώς επίσης από τη Συρία και την Ελλάδα, με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη στον ρόλο της Εκάβης. Τα δελτία εισόδου έχουν ήδη εξαντληθεί, ωστόσο η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση δίνει την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει την παράσταση το Σάββατο 7 Ιουλίου σε live streaming στις 19:00 (εδώ: http://www.sgt.gr/gre/SPG2160).

Στον συμβολικό τόπο των Δελφών, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία γενικευμένης γεωπολιτικής αναστάτωσης, οι «Τρωάδες» αποτελούν μια διαμαρτυρία στον παραλογισμό, τη βία και τις φρικαλεότητες του πολέμου, καθώς κι ένα αίτημα για ειρήνη, αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. Πρόθεση του σκηνοθέτη είναι η παράσταση να λειτουργήσει ως διάβημα, αναδεικνύοντας το φαινόμενο των διχοτομημένων πόλεων, της διαίρεσης των λαών και την ανάγκη για συμφιλίωση. Οι «Τρωάδες» θα ξεκινήσουν με το φως της ημέρας και μόνο κατά το τελευταίο μέρος της παράστασης θα γίνει χρήση γενικού θεατρικού φωτισμού, αφού επιθυμία του σκηνοθέτη είναι να ενσωματώσει στην παράσταση το μοναδικό ανάγλυφο του Δελφικού τοπίου καθώς βυθίζεται μέσα από το σούρουπο στο σκοτάδι.

Η παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το θέατρο Άττις πρωτοπαρουσίασε την παράσταση τον Ιούλιο του 2017 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου, σε παραγωγή της «Πάφος 2017 - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κουνέλλη, που επρόκειτο να δημιουργήσει την εικαστική εγκατάστασή της.

"Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση δίνει την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει την παράσταση το Σάββατο 7 Ιουλίου σε live streaming στις 19:00: http://www.sgt.gr/gre/SPG2160)

Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Τερζόπουλο
Το Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Τερζόπουλο που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών περιλαμβάνει την παράσταση των «Τρωάδων» του Ευριπίδη στο αρχαίο θέατρο, ένα Διεθνές Συμπόσιο, την παρουσίαση της Μεθόδου υποκριτικής του σκηνοθέτη, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και πλήθος παράλληλων δράσεων. Επικεντρώνεται στο έργο και τη μέθοδο του Τερζόπουλου, όπως αναπτύχθηκε τα τελευταία 33 χρόνια, με αφετηρίες την ίδρυση του θεάτρου Άττις στους Δελφούς (1985) και την παγκόσμια πρεμιέρα των εμβληματικών Βακχών του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του, στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών (1986).

Στο Διεθνές Συμπόσιο θα μιλήσουν παγκοσμίου κύρους δάσκαλοι, σκηνοθέτες και διανοητές του θεάτρου, όπως οι Anatoly Vasiliev (σκηνοθέτης, Ρωσία) και Eugenio Barba (σκηνοθέτης, Δανία), ενώ πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες, διευθυντές θεάτρων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, εικαστικοί, ψυχαναλυτές, νευρογλωσσολόγοι και θεατρολόγοι από την Κορέα, την Ταϊβάν, την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα θα παραβρεθούν στους Δελφούς για να τιμήσουν τον Θεόδωρο Τερζόπουλο.

Πληροφορίες: Παράσταση «Τρωάδες», Αρχαίο Θέατρο Δελφών, 7 Ιουλίου 2018, ώρα 19:00. Επιπλέον πληροφορίες: http://www.sgt.gr/gre/

Συντελεστές
Μετάφραση: Κωστής Κολώτας.
Σκηνοθεσία - Σκηνική εγκατάσταση: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτης: Σάββας Στρούμπος
Μουσική: Παναγιώτης Βελιανίτης
Κοστούμια: Λουκία
Φως - Ήχος: Κωνσταντίνος Μπεθάνης
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Βογιατζή
Παραγωγή: Οργανισμός Πάφος 2017 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Θέατρο Άττις   

Διανομή
Εκάβη: Δέσποινα Μπεμπεδέλη
Ελένη: Σοφία Χιλλ
Ανδρομάχη: Νιόβη Χαραλάμπους    
Ταλθύβιος: Προκόπης Αγαθοκλέους
Ποσειδών-Μενέλαος: Ανδρέας Φυλακτού
Αθηνά: Εβελίνα Αραπίδη
Κασσάνδρα: Ajla Hamzic, Εβελίνα Αραπίδη, Hadar Barabash, Sara Ipsa, Evelyn Asouant
Κορυφαίος: Erdogan Kavaz
Χορός: Όλος ο θίασος

Διάρκεια: 90 λεπτά

Active Destinations