Αν και η κουλτούρα των διακοπών στην παραλία άρχισε στα τέλη του 18ου αιώνα στην Ευρώπη, το οποίο έγινε εύκολο λόγω της βελτίωσης των μετακινήσεων, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες απολάμβαναν να ξαπλώνουν στις αμμώδεις ακτές της χώρας.
Υπάρχει μια ιστορία με τον Διογένη τον Κυνικό, η οποία ρίχνει κάποιο φως στο ζήτημα αυτό: Ο Μέγας Αλέξανδρος περνούσε από την Κόρινθο για να συγκεντρώσει τους Έλληνες, για την εισβολή του στην Περσία. Ενώ βρισκόταν εκεί, είδε τον Διογένη στην παραλία.
Ο Διογένης είχε τη φήμη ότι ήταν ο πλέον ευτυχής άνθρωπος στον κόσμο. Ο Αλέξανδρος πήγε να τον συναντήσει και τον ρώτησε τι θέλει να του δώσει. Το μόνο που ζήτησε ο Διογένης από τον Αλέξανδρο ήταν να παραμερίσει, επειδή του έκρυβε τον ήλιο.
Είναι αναμφισβήτητο ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν να κάνουν μπάνιο και έκαναν είτε για ευχαρίστηση είτε για εργασία. Μάλιστα, το κολύμπι ήταν τόσο φυσικό για τους αρχαίους Έλληνες, ώστε δεν υπάρχουν σχετικά μαθήματα. Τα παιδιά μάθαιναν να κολυμπούν από τους γονείς τους με τον ίδιο τρόπο που μάθαιναν να περπατούν.
Ο Πλάτων θεωρούσε κάποιον που δεν γνωρίζει να κολυμπάει όμοιο με απαίδευτο άνθρωπο. Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι το κολύμπι στη θάλασσα είναι καλύτερο για την υγεία απ’ ό,τι το κολύμπι σε λίμνες και ποτάμια. Επίσης προτιμούσε το κρύο νερό έναντι του ζεστού.
Η φυσική δραστηριότητα του κολυμπιού ήταν αναγκαία για πολεμιστές που χρειαζόταν να διασχίσουν ποτάμια ή να κολυμπήσουν για να σώσουν τη ζωή τους στην περίπτωση ναυαγίου. Μάλιστα, ο Ηρόδοτος αποδίδει το λόγο που επέζησαν πολλοί κατά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. σε αυτό το γεγονός.
Ο Θουκυδίδης μας πληροφορεί ότι, κατά την πολιορκία της Σφακτηρίας από τους Αθηναίους, δύτες μετέφερναν προμήθειες στους Σπαρτιάτες, κολυμπώντας υποβρύχια.
Επίσης, όπως αναφέρει ο Nigel Guy Wilson στο Encyclopedia of Ancient Greece, υπάρχουν αναφορές για κάποια στιλ κολύμβησης, όπως το πρόσθιο. Επιπλέον, μια τοιχογραφία του 5ου αιώνα απεικονίζει έναν νέο να πηδάει από κάτι που μοιάζει με βατήρα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για κολυμβητικούς αγώνες.
Πηγή: greece.greekreporter.com