Ηρωικά αναστάσιμα

Φως της θυσίας, φως Αναστάσιμο, φως της ελευθερίας. «Φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη και τον Χάρο», όπως γράφει ο Διονύσιος Σολωμός στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους». Το κορυφαίο έργο του για τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου και τον ηρωικό αγώνα των  κατοίκων του, ως την απεγνωσμένη έξοδο την παραμονή των Βαΐων του 1926. Σε αυτό το ιστορικό γεγονός αφιέρωσε ο Χρήστος Μποκόρος ένα από τα έργα του που παρουσιάζονται στην έκθεση «Ηρωικά αναστάσιμα», στα Εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή. 

Το τετράπτυχο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου και τόσα άλλα έργα μας θυμίζουν τι εστί Ήρωας «σε μια εποχή που αναδεικνύει βολεμένους θεατές», σημειώνει ο καλλιτέχνης. Την εποχή «της λήθης», εκείνος επέλεξε «να θυμηθεί», δίνοντας το «εικαστικό του παρών» με αφορμή την επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη Σαρακοστή, την Ανάσταση και την ανοιξιάτικη εποχή που διανύουμε.

"Μία «ανθισμένη» έκθεση του Χρήστου Μποκόρου με αφορμή την επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη Σαρακοστή, την Ανάσταση και την ανοιξιάτικη εποχή που διανύουμε

«Ανθισμένη κυψέλη», Χρήστος Μποκόρος.

Ένας κόσμος ελληνικός
Ο επισκέπτης της έκθεσης θα δει τις σημαίες του καλλιτέχνη, ζωγραφισμένες επάνω σε ξύλο, άλλοτε γεμάτες φλόγες κι άλλοτε με σκόρπια, άγρια τριαντάφυλλα. Πολύχρωμα αγριολούλουδα συντροφεύουν και τα αναμμένα κεράκια του, που αποπνέουν κάτι μυστηριακό, όπως πολλά έργα του Μποκόρου. Ζωγραφισμένα και αυτά σε παλιά, άχρηστα ξύλα που ανασταίνονται σε κάτι άλλο με τη δύναμη της τέχνης του.

Ενδεικτικό του κόσμου του Μποκόρου, στον οποίο όλα είναι ελληνικά - το τοπίο, η ιστορία, τα σύμβολα του ελληνικού έθνους (σημαία) και της Ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης (πρόσφορα, καντήλια κ.ά.), είναι ένα ακόμη έργο. Πρόκειται για το αφιέρωμα στον Γεώργιο Τερτσέτη, έναν από τους δικαστές στη δίκη των  αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης στο Ναύπλιο, το 1834. Ο Τερτσέτης και ο Αναστάσιος Πολυζωίδης ήταν οι δύο δικαστές που όρθωσαν το ανάστημά τους, αρνούμενοι να υπογράψουν την απόφαση καταδίκης σε θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημητρίου Πλαπούτα.


Πληροφορίες
: Έκθεση «Ηρωικά αναστάσιμα», Εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή,  οδός Δημητρίου Παναγέα, Παλλήνη. Διάρκεια 20-30 Μαρτίου 2018.

«Έξοδος I», έργο του Χρήστου Μποκόρου αφιερωμένο στην Έξοδο του Μεσολογγίου.

«Ανθισμένη» έκθεση
Ζωγράφος με το δικό του αναγνωρίσιμο χνάρι και εικόνες που συγκινούν, ο Χρήστος Μποκόρος επέλεξε να παρουσιάσει στα Εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή 19 ζωγραφικές δημιουργίες, λάδι σε πανιά και ξύλα διαφόρων διαστάσεων. Για το σκεπτικό των έργων αυτής της «ανθισμένης» έκθεσης θα μιλήσει στα εγκαίνιά της (20 Μαρτίου 2018, ώρα 20:00) η κριτικός και ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά, επιμελήτρια της έκθεσης. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί μουσικά στο ίδιο πνεύμα, με τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη να ερμηνεύει στο πιάνο αποσπάσματα από τον Διονύσιο Σολωμό. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό ως τις 30 Μαρτίου 2018.

Active Destinations