ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Προλήψεις ή παράδοξες πεποιθήσεις υπάρχουν σε κάθε χώρα και εποχή. Εξαίρεση δεν αποτελεί η Ελλάδα, από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα. Ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι οι ακόλουθες:

1. Το φτέρνισμα σε εμποδίζει να μείνεις έγκυος
Αυτή η αντίληψη δεν είναι κάποιας ηλικιωμένης γυναίκας. Ο Σορανός, αρχαίος έλληνας γιατρός, πίστευε ότι το φτέρνισμα λειτουργεί για τις γυναίκες ως μια μορφή αντισύλληψης. Γι’ αυτό και μετά την ερωτική πράξη, τις συμβούλευε να κουλουριάζονται, να φτερνίζονται και να ξεπλένονται.

2. Μαγικός ιδρώτας ως θεραπεία για τα πάντα
Οι αρχαίοι Έλληνες θαύμαζαν τους αθλητές τους και θεωρούσαν ότι ο ιδρώτας τους είχε μαγικές ιδιότητες.

Τι έκαναν: Οι αθλητές αλείφονταν με λάδι πριν την προπόνηση ή τον αγώνα. Όταν τελείωναν, οι δούλοι αφαιρούσαν το μείγμα που έχει προκύψει (λάδι – ιδρώτας), το οποίο ονόμαζαν «γλοιός». Στη συνέχεια τοποθετούνταν σε μπουκάλια και πωλούνταν ως θεραπεία για τους πόνους.

3. Το κακό «μάτι»
Η πίστη στο κακό «μάτι» έχει τις ρίζες στην αρχαία Ελλάδα. Υπάρχουν μάλιστα στοιχεία ότι η πίστη αυτή φτάνει μέχρι τον 6ο αι. π.Χ., καθώς εμφανιζόταν σε ορισμένα δοχεία.

Πιστευόταν ότι κάποιος «ματιάζει» κάποιον άλλον λόγω ζήλειας ή φθόνου.

4. Φτύσιμο για καλή τύχη
Μία ακόμα αρχαιοελληνική πρακτική έχει επιβιώσει και σήμερα, φτύσιμο. Στην αρχαιότητα μάλιστα θεωρούσαν ότι είχε και θεραπευτικές διαστάσεις, γι’ αυτό και το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία του πόνου στα μάτια.

5. Μύκονος, το νησί των βρικολάκων
Τον 18ο αι., πριν την Αναγέννηση, υπήρχε στην ελληνική λαϊκή παράδοση η πίστη σε επικίνδυνα πλάσματα, όπως οι βρικόλακες.

Σύμφωνα με το θρύλο, οι βρικόλακες έβγαιναν από τον τάφο τους και χτυπούσαν την πόρτα του μελλοντικού θύματος. Αν δεν υπήρχε απάντηση με το πρώτο χτύπημα, τότε γλίτωνε το υποψήφιο θύμα. Ωστόσο, αν κάποιος άτυχος απαντούσε, πέθαινε λίγες μέρες μετά και μεταμορφωνόταν σε βρικόλακα.

Πηγή: Greek Reporter

Active Destinations