10 στοιχεία που ίσως αγνοείτε για την αρχαία ελληνική μυθολογία

Είναι ειρωνικό, αλλά η ελληνική μυθολογία έχει πέσει θύμα διαφόρων… μύθων. Πρόκειται για παραπληροφόρηση που πηγάζει κυρίως από κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και από αφηγήσεις που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: δημιουργούνται στερεότυπες απόψεις για μυθολογικά πρόσωπα, οι οποίες απέχουν από την μυθολογική πραγματικότητα. Ακολουθούν 10 πιο ενδιαφέρουσες.

1. Η Μέδουσα δεν ήταν η μόνη γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα με φίδια για μαλλιά.

Η Μέδουσα ήταν η μόνη θνητή από τις τρεις αδερφές Γοργόνες. Και οι άλλες δύο, η Σθενώ και η Ευρυάλη, είχαν επίσης φίδια για μαλλιά.

2. Δίας: ο κατά συρροήν γυναικάς

Ο Δίας δεν ήταν γνωστός μόνο ως πατέρας των θεών. Ήταν επίσης γυναικάς, ο οποίος χρησιμοποιούσε κάθε μέσο, προκειμένου να κατακτήσει τη γυναίκα που τον είχε γοητεύσει. Μεταξύ εκείνων που τον είχαν σαγηνεύσει ήταν οι: Δήμητρα, Περσεφόνη (κόρη της Δήμητρας), Αστερία, Αίγινα, Ευρώπη.

3. Η Πανδώρα είναι η γιαγιά της ανθρωπότητας

Τις περισσότερες φορές αναφέρεται σε σχέση με το περίφημο κουτί. Ωστόσο, ήταν η σύζυγος του Επιμηθέα και μητέρα της θνητής Πύρρας. Η Πύρρα παντρεύτηκε τον εξάδελφό της Δευκαλίωνα και οι θεοί έριξαν κατακλυσμό για να καταστρέψουν τη Γη και τους θνητούς. Ωστόσο το ζευγάρι επιβίωσε και, μετά από χρησμό του Μαντείου των Δελφών, έριξαν στο χώμα τα κόκαλα της Πανδώρας, ώστε ο κόσμος να γεμίσει ξανά με ανθρώπους.

4. Η ιστορία των πρώτων Αθανάτων

Στην πραγματικότητα όλα ξεκινούν με το Χάος, τον πατέρα της Γαίας και του Έρωτα. Η Γαία γέννησε τον Ουρανό, τον Πόντο και τα Όρη. Στη συνέχεια παντρεύεται τον Ουρανό και γεννά τον τιτάνα Κρόνο, ο οποίος παντρεύεται την αδερφή του Ρέα, που γεννά τους ολύμπιους αθανάτους: Ποσειδών, Δήμητρα, Ήρα, Εστία, Άδης και Δίας.

5. Ο Θησέας ήταν εαυτούλης

Πέρα από την ιστορία του Θησέα με τον Μινώταυρο και την έξοδο από τον Λαβύρινθο, ο Θησέας είχε μια άλλη πλευρά: είχε την τάση να παίρνει αποφάσεις ανάλογα με το τι ήταν καλύτερο για εκείνον τη συγκεκριμένη στιγμή. Για παράδειγμα, πήρε μαζί του την πριγκίπισσα Αριάδνη, φεύγοντας από την Κρήτη, την οποία όμως στη συνέχεια εγκατέλειψε στη Νάξο. Επίσης, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, όταν θεμελίωσε την πόλη των Αθηνών, ανέλαβε να την γεμίσει κόσμο βιάζοντας γυναίκες.

6. Η Άρτεμις κρατούσε κακία και μπορούσε να σκοτώσει για αυτήν

Είναι γνωστή για την εξυπνάδα της και το ότι προστάτευε τα ζώα. Ωστόσο, ενώ είναι γνωστή και ως θεά της γέννησης, είναι επίσης γνωστή ως καταστροφέας νεαρών γυναικών. Βασικά, σκότωσε έξι από τις κόρες της Νιόβης, επειδή προσέβαλαν τη μητέρα της, Λητώ.

7. Ο Άρης δεν ήταν τόσο σκληρός

Ο θεός του πολέμου είχε ένα αδύνατο σημείο, την αδερφή του Αθηνά. Ο Άρης υπάκουε στις εντολές της αδερφής του, η οποία ήταν θεά της άμυνας και της δίκαιης μάχης. Αυτό το βλέπουμε στην Ιλιάδα, όταν η Αθηνά συχνά επεμβαίνει για να διασφαλίσει μια δίκαιη μάχη και ο Άρης πάντα υπακούει στις προσταγές της.

8. Ο Άδης δεν ήταν τόσο… τέρας!

Ο θεός του θανάτου και του κάτω κόσμου δεν ήταν και τόσο κακός. Συγκεκριμένα, δεν ήταν επιλογή του να κυβερνήσει τον κάτω κόσμο. Εξάλλου, δεν ήταν αυτός υπεύθυνος για τη λύτρωση των ψυχών. Γι’ αυτήν ήταν υπεύθυνοι οι τρεις ημίθεοι, Μίνωας, Αιακός και Ραδάμανθυς.

9. Υπάρχει μία μητέρα πολλών τεράτων

Αν και υπάρχουν πολλά τέρατα στην ελληνική μυθολογία, ωστόσο, τα περισσότερα έχουν την ίδια μητέρα, την Έχιδνα. Ήταν αδερφή της Μέδουσας και σύζυγος του Τυφώνα, ο οποίος ήταν δράκος με εκατό κεφάλια. Από τα πλέον γνωστά τέρατα που γέννησε ήταν το λιοντάρι της Νεμέας, ο Κέρβερος, η Ύδρα, ο Λάδων, η Χίμαιρα, η Σφίγγα, η Σκύλα κτλ.

10. Η Αφροδίτη είχε μια κρυφή πλευρά

Η θεά του έρωτα και της ομορφιάς είχε μια κρυφή πλευρά, λόγω της ερωτικής σχέσης της με τον Άρη, τον θεό του πολέμου. Από τη σχέση αυτή γέννησε τρία παιδιά, τον Έρωτα, τον Φόβο και τον Δείμο.

Πηγή: Greek Reporter

Active Destinations