Για πρώτη φορά, οι αρχαιολόγοι είναι στα πρόθυρα του να ανακαλύψουν την πιθανή προέλευση της αρχαίας Ελλάδας.
Ανασκαφές σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου αποκαλύπτουν το αρχαιότερο πραγματικά μνημιακό σύμπλεγμα κτιρίων που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στον ελληνικό χώρο, καθώς χρονολογείται πριν από 4.600 χρόνια. Γι’ αυτό θεωρείται ότι ίσως αποτελεί μέρος της εισαγωγής μιας κεντρικής θέσης της ελληνικής θρησκείας, την ιδέα ότι οι βουνοκορφές ήταν τόποι κατοικίας των θεών.
Το σύμπλεγμα βρίσκεται στο νησάκι Δασκαλιό, έξω από το νησί Κέρος, το οποίο αποτελεί τμήμα των Κυκλάδων, αλλάζει ολοκληρωτικά την κατανόηση που έχουν οι αρχαιολόγοι για την προϊστορική Ελλάδα. Μέχρι τώρα, κανείς δεν είχε συνειδητοποιήσει την πραγματική κλίμακα του συμπλέγματος, καθώς και την τεράστια προσπάθεια που χρειάστηκε για να οικοδομηθεί.
Οι αρχαιολόγοι τώρα πιστεύουν ότι, προκειμένου να οικοδομηθεί το σύμπλεγμα, οι Έλληνες της Εποχής του Χαλκού έκαναν τουλάχιστον 3.500 ταξίδια για να μεταφέρουν μεταξύ 7.000 και 10.000 τόνους λευκού μαρμάρου από το ένα νησί του Αιγαίου στο άλλο. Για κάθε πλοίο που επέστρεφε, χρειαζόταν έως και 24 άτομα που εργάζονταν για περίπου 5 ώρες.
Το αποτέλεσμα των ταξιδιών αυτών ήταν να δώσουν στους αρχιτέκτονες της δυνατότητα να οικοδομήσουν αυτό που θεωρείται ότι αποτελεί ένα πελώριο ιερό που αποτελείται από έως και 60 μαρμάρινα κτίρια που είχαν χτιστεί ειδικά για να λαμπυρίζουν στον ήλιο.
Η αξιοπρόσεκτη φύση του χώρου ταιριάζει σε μια περισσότερο ευρύ φάσμα παράδοσης μνημειακών κατασκευών από τη δυτική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Χτίστηκε μέσα σε μια περίοδο 100 ετών περίπου, όταν κατασκευάστηκε το Stonehenge, οι πρώτες αιγυπτιακές πυραμίδες, οι μεγάλες πόλεις στην Κοιλάδα του Ινδού και τα πρώτα γνωστά βασίλεια της Μεσοποταμίας.
Αυτό δείχνει ότι το Δασκαλιό ήταν μέρος ενός ευρύτερου πολιτισμικού και πολιτικού φαινομένου, όπου περιλαμβάνονται πολύ φιλόδοξες κατασκευές και πολιτικά σχέδια. Κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ αυτών των πολιτισμών, αλλά ήταν πιθανώς αποτέλεσμα ενός κοινού ερεθίσματος, δηλαδή η επέκταση και εντατικοποίηση της πρώιμης χρήσης μετάλλου, καθώς και των εμπορικών, πολιτιστικών και πολιτικών αλλαγών που πυροδοτήθηκαν από αυτή την αλλαγή.
Έτσι το Δασκαλιό δείχνει ότι, σε αντίθεση με ό,τι μέχρι τώρα πιστευόταν, η Ελλάδα ήταν μέρος αυτού του ευρύτερου φαινομένου.
Πηγή: Independent