15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

«Αφουγκραζόμαστε, διαβάζουμε, συζητάμε» είναι το σύνθημα της φετινής 15ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στους ρυθμούς της οποίας ζει η συμπρωτεύουσα από τις 3 έως τις 6 Μαΐου 2018. Η μεγαλύτερη έκθεση του βιβλίου στην Ελλάδα στη φετινή διοργάνωσή της τιμά τις χώρες της Γαλλοφωνίας, ενώ το κεντρικό θέμα είναι αφιερωμένο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία στον 21ο αιώνα σε έναν πολύπλοκο και ασταθή κόσμο. Η έκθεση διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στιγμιότυπο από προηγούμενη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί ένα ετήσιο γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στην εμπορική διάδοση του βιβλίου, αλλά κυρίως για την εδραίωση της κουλτούρας της ανάγνωσης και τη διακίνηση των ιδεών.

Με διεθνή απήχηση, ανήσυχη και με αμείωτο ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν γύρω μας, η 15η ΔΕΒΘ εστιάζει φέτος σε τρεις βασικούς θεματικούς άξονες: «Λογοτεχνία και Μνήμη», «Η προσφυγική εμπειρία», «Βιβλίο και Performance». Στη διοργάνωση συμμετέχουν 285 εκδότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως επίσης δεκάδες λογοτέχνες, κριτικοί, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας –ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι, φιλόσοφοι–, μεταφραστές, εικαστικοί, εικονογράφοι. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει σχεδόν 500 εκδηλώσεις: ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και δημιουργών, ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων συγγραφέων, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου, θεματικές εκθέσεις και προβολές. Να προσθέσουμε το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και ποικίλες δράσεις στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά, που φέτος θα έχει το δικό της ξεχωριστό Περίπτερο, στο κτήριο 14.

Πάνω από 50 σχολεία και 2.500 μαθητές αναμένεται να επισκεφθούν στην 15η ΔΕΒΘ τη «στέγη» του παιδικού και εφηβικού βιβλίου, που φέτος στεγάζεται σε ξεχωριστό χώρο, στο Περίπτερο 14.

Γαλλοφωνία, Δημοκρατία, Μάης του ’68
Η παγκόσμια γαλλόφωνη λογοτεχνία εκπροσωπείται από 30 συγγραφείς και 44 γαλλόφωνους εκδοτικούς οίκους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τον πλούτο, την ποικιλομορφία και την εξωστρέφεια των γαλλόφωνων λογοτεχνιών που αναπτύσσονται και στις 5 ηπείρους. Προϊόν ποικίλων πολιτισμικών καταβολών και διαφορετικών κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών συνθηκών, οι λογοτεχνίες αυτές διεκδικούν τη διαφορετικότητά τους και διευρύνουν με νέες προσλαμβάνουσες και ιδέες τη γαλλική λογοτεχνία.

"Η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες της με 285 εκδότες από όλο τον κόσμο, δεκάδες συγγραφείς και περί τις 500 εκδηλώσεις

Αφίσα από την έκθεση που είναι αφιερωμένη στην εξέγερση του Μάη του ΄68.

Σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία, η 15η ΔΕΒΘ συμμετέχει στην προσπάθεια να συζητηθεί σε βάθος η δημοκρατία ως ζητούμενο σε εποχή έξαρσης των εθνικισμών και της αμφισβήτησης δημοκρατικών κεκτημένων, ακόμη και στην καρδιά της Ευρώπης. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν από γνωστούς λογοτέχνες, ιστορικούς, πολιτικούς επιστήμονες, φιλοσόφους και δημοσιογράφους είναι τα εξής: η άνοδος της ακροδεξιάς, το πόσες κρατικές ή εθνικές αρμοδιότητες είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε σε υπερεθνικούς θεσμούς, εάν μεταβαίνουμε προς εμβάθυνση ή προς συρρίκνωση των δημοκρατικών θεσμών, ποια είναι η σχέση μεταξύ ελεύθερης αγοράς και δημοκρατίας (σχέση στοργής ή οργής;) κ.ά.

"Αφιερωμένη στη Δημοκρατία και τη Γαλλοφωνία, η 15η ΔΕΒΘ γιορτάζει τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Μάη του ΄68 με έκθεση που παρουσιάζει αυθεντικές αφίσες εποχής

Πενήντα χρόνια από την εξέγερση του Μάη του ΄68 συμπληρώνονται τις μέρες της 15ης ΔΕΒΘ, η οποία τιμά με ειδική έκθεση το πολυδιάστατο αυτό κοινωνικοπολιτικό γεγονός.

Τις μέρες της 15ης ΔΕΒΘ συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση του Μάη του ’68, επέτειος που δεν θα μπορούσε να μην εορτασθεί από μία διοργάνωση αφιερωμένη στη Γαλλοφωνία και τη Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει ειδική έκθεση με αυθεντικές αφίσες που δημιούργησαν φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού μέσα στην εκρηκτική ατμόσφαιρα του Μάη του 1968, μετατρέποντας την κατάληψή τους σε ένα «Λαϊκό Εργαστήρι» - το Atelier Populaire. Επίσης, με τη συνεργασία των Γαλλικών Ινστιτούτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητές που συμμετείχαν στο πολυδιάστατο αυτό κοινωνικοπολιτικό γεγονός.

Μία από τις αφίσες της έκθεσης για τον Μάη του '68. Πρόκειται για αυθεντικές αφίσες που δημιούργησαν τότε φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού.

Λογοτεχνία, Μνήμη, Πρόσφυγες
Στο πλαίσιο του θεματικού άξονα «Η προσφυγική εμπειρία», στο επίκεντρο θα βρεθεί η καθημερινότητα των προσφύγων, οι ανάγκες, οι αγωνίες τους, το ζήτημα της ενσωμάτωσής τους, αλλά και της προσφοράς τους στη χώρα μας, σε μια σειρά εκδηλώσεων με συνομιλητές και τους ίδιους. Στην αίθουσα των προσφύγων της 15ης ΔΕΒΘ, που ονομάζεται Άμαλ, δηλαδή «Ελπίδα», φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας «Δρόμοι επιβίωσης», που διοργάνωσαν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και η Ένωση Φωτορεπόρτερ.

Στο αφιέρωμα «Λογοτεχνία και μνήμη» έχουν προγραμματισθεί συζητήσεις με θέματα όπως «Γραφή και Πολιτική», «Δημιουργία, Νόσος και Θεραπεία», «Λογοτεχνία και Θεσσαλονίκη» κ.ά. Λόγω του εβραϊκού παρελθόντος της πολυπολιτισμικής άλλοτε Θεσσαλονίκης, από τις συζητήσεις δεν θα μπορούσε να λείπει το «Εβραϊκό βίωμα», το οποίο εξετάζεται στον ελλαδικό χώρο.

Στο 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, 16 ποιητές και πεζογράφοι θα φωτίσουν διαφορετικές πτυχές της εξαιρετικά πολύμορφης νέας ελληνικής λογοτεχνίας, μέσα από αναγνώσεις του έργου τους. Πλούσιο είναι και το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, στο οποίο περισσότεροι από 20 μεταφραστές συμμετέχουν σε πάνω από 14 εκδηλώσεις γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος.

Η παιδική γωνιά
Ο πιο πολύχρωμος και χαρούμενος χώρος της 15ης ΔΕΒΘ είναι βεβαίως εκείνος που έχει αφιερωθεί στα παιδιά. Η Παιδική Γωνιά - Γωνιά Εφήβων - Γωνιά Εκπαιδευτικών υποδέχεται μικρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες έχοντας προετοιμάσει 108 εκδηλώσεις με 158 δημιουργούς. Στην οργάνωσή τους συμμετείχαν 31 εκδότες παιδικού και εφηβικού βιβλίου και 13 πολιτιστικοί φορείς (ιδρύματα, ινστιτούτα, μουσεία, πανεπιστήμια, πρεσβείες κ.ά.).

«Γλυκά και γλυκάκια» τιτλοφορείται η μία από τις δύο εκθέσεις για παιδιά στην 15η ΔΕΒΘ. Στη φωτογραφία, έργο της ζωγράφου – εικονογράφου Πέρσας Ζαχαρία.
Όλες οι λατρεμένες λιχουδιές μαζεμένες σε ένα τραπέζι. Ζωγραφιά της εικονογράφου Πωλίνας Παπανικολάου.

Στο περίπτερο της τιμώμενης Γαλλοφωνίας, μικροί και μεγάλοι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν Γάλλους δημιουργούς βιβλίων για παιδιά που έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά. Επίσης, έχουν οργανωθεί δύο εκθέσεις: «Γλυκά και γλυκάκια γαλλικά», με έργα 34 Ελλήνων εικονογράφων με θέμα τα γαλλικά γλυκά, και Έκθεση Ελληνικής Εικονογράφησης, με παρουσίαση 80 Ελλήνων και ξένων εικονογράφων. Πάνω από 50 σχολεία και 2.500 μαθητές αναμένεται να επισκεφθούν στην 15η ΔΕΒΘ τη «στέγη» του παιδικού και εφηβικού βιβλίου, που φέτος στεγάζεται σε ξεχωριστό χώρο, στο Περίπτερο 14.

Πληροφορίες: 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 3-6 Μαΐου 2018. ΔΕΘ-HELEXPO, Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Εγνατία 154, Θεσσαλονίκη.
Είσοδος ελεύθερη. http://thessalonikibookfair.gr
Αναπόσπαστα δεμένη με τη ζωή της πόλης είναι πλέον η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί μία μεγάλη γιορτή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της συμπρωτεύουσας.

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε αναλυτικότερα για τα παραπάνω αλλά και για όλες τις άλλες εκδηλώσεις, συζητήσεις και εκθέσεις της 15ης ΔΕΒΘ, στην ιστοσελίδα της θα βρείτε αναλυτικά ό,τι μπορεί να σας ενδιαφέρει. http://thessalonikibookfair.gr

Active Destinations