Η μαγεία στην αρχαία Ελλάδα

- Η μαγεία δεν εισήχθη στην Ελλάδα από την Περσία. Αντιθέτως οι ρίζες της πηγαίνουν πολύ πίσω στο χρόνο.

- Την εποχή του Ηρακλείτου (π. 500 π.Χ.) ο άνδρας που ασκούσε τέτοιου είδους τελετουργικά ονομαζόταν «μάγος», αλλά υπήρχαν και άλλες ονομασίες, όπως «γόης», «μάντις», «αγύρτης».

- Γενικά, η μαγεία ασκούνταν εκτός της δημόσιας σφαίρας, ήταν πάντα ιδιωτική με χαρακτήρα μυστηριακό.

- Ορισμένα τελετουργικά μαγείας είχαν ως στόχο να χειραγωγήσουν, να πείσουν ή και να εξαναγκάσουν τους δαίμονες των νεκρών ή κάποιους θεούς, προκειμένου να κάνουν αυτό που θέλει ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Οι πράξεις αυτές είχαν καθαρά εγωιστικό χαρακτήρα με στόχο είτε την πρόκληση βλάβης είτε και ωφέλειας.

 


Είσαι ιδιώτης, εκπρόσωπος φορέα ή οργανισμού και ενδιαφέρεσαι να προβάλεις τον τόπο σου, να αναδείξεις την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο; Απλώς πάτησε εδώ και γίνε συμμέτοχος στην εκστρατεία του E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω του act4Greece, του προγράμματος crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, για να πάμε την Ελλάδα... πιο μακριά.


 

- Τα αρχαία ελληνικά αγάλματα συχνά θεωρούνταν ότι αποτελούσαν μαγικά αντίστοιχα του προσώπου που απεικόνιζαν, ή και ότι ήταν προικισμένα με ζωή και είχαν τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ζωής (π.χ. συναισθήματα, κίνηση, ακοή κτλ.). Γι’ αυτό και υπήρχε η πρακτική να δένουν τα αγάλματα που αναπαριστούν θεότητες που συνδέονται με την καλή τύχη, ώστε να μην αποδράσουν.

- Λέγεται ότι ο Πραξιτέλης χρησιμοποιούσε μαγεία για να εμφυσήσει ζωή στα αγάλματά του.

- Η αρχαιότερη πραγματεία κατά της μαγείας είναι τα ιπποκρατικά κείμενα Περί ιερής νόσου. Μέσω αυτής ο συντάκτης της επιτίθεται στους αντίπαλους θεραπευτές της ιπποκρατικής σχολής. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν άσκησε σημαντική επιρροή στην εποχή της.

- Ο Πλάτων στο έργο του Νόμοι προτείνει διάφορες τιμωρίες για όσους ασκούν μαγεία, το οποίο δείχνει πόσο εκτεταμένη ήταν η χρήση της.

- Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε στην αρχαία Αθήνα νόμους κατά της μαγείας, παρά το ότι έχουμε στη διάθεσή μας σημαντικό όγκο πληροφοριών σχετικά με τους νόμους.


Το YouGoCulture είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει ως στόχο να αναδείξει τον πολιτισμό των Ελλήνων, σε προορισμούς της Ελλάδας, αλλά και των ελληνικών κοινοτήτων που ανθούν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι μια προσπάθεια που στηρίζεται στην αγάπη και τη συμβολή των Ελλήνων που επιθυμούν να δείξουν τις ομορφιές και τον πολιτισμό της Ελλάδας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στόχος μας είναι να προβάλουμε όσα περισσότερα μέρη από την Ελλάδα και τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού μπορούμε. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε και τη δική σου συνεισφορά. Ένα ευρώ είναι αρκετό. Μπες εδώ, για να δεις πώς μπορείς κι εσύ να γίνεις κομμάτι της προσπάθειας που μπορεί να πάει την Ελλάδα ακόμη πιο μακριά.


Δες το έργο μας έως σήμερα με ένα κλικ στα παρακάτω Virtual Tours και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε σε όλη την Ελλάδα:


Αθήνα | Eπίδαυρος | Αρχαία Ολυμπία | Μυκήνες | Μαραθώνας | Μυστράς | Μεσσήνη | Λαύριο - Σούνιο


 

Active Destinations


  • E learning University of Athens
  • 5 Stadiou Str., zip code 10562, Athens, Greece
  • email: info@yougoculture.com