Αρχαιολογικοί θησαυροί στο φως χάρη σε έναν… Αγωγό

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του ΤΑΡ στη βόρεια Ελλάδα, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πολύ σημαντικής αξίας αρχαιολογικά ευρήματα.

Συγκεκριμένα:

Στον νομό Κοζάνης βρέθηκαν οικιστικά και ταφικά κατάλοιπα διαφόρων εποχών, από τους προϊστορικούς μέχρι και τους βυζαντινούς χρόνους.

Στη Δράμα αποκαλύφθηκε τμήμα εργαστηρίου ελληνιστικών χρόνων, με πίθους και πολλές μήτρες για μεγαρικούς σκύφους με θέματα από την Ιλιάδα, καθώς και μεγάλος αριθμός επιγραφών.

Στην περιοχή του Καλαμπακίου αποκαλύφθηκε κιβωτιόσχημος ασύλητος τάφος του τέλους του 4ου αι. π.Χ., με μεταλλικά εργαλεία και αγγεία, πήλινα σκεύη, αλλά και εκπληκτικό ερυθρόμορφο αττικό κρατήρα υστεροκλασικών χρόνων. Επίσης βρέθηκε προϊστορικός οικισμός της Νεολιθικής Εποχής με μεγάλο αριθμό διακοσμημένων αγγείων από την 6η μέχρι και την 3η χιλιετία π.Χ., αλλά και εργαλείων και ειδωλίων καθώς και σε νεκροταφείο με 65 ταφές και 26 ανακομιδές της βυζαντινής περιόδου με σημαντικό αριθμό χάλκινων κοσμημάτων.

Στην Μαυρολεύκη Δράμας βρέθηκε τμήμα λιθόστρωτης βυζαντινής οδού και στο Φωτολίβος λιθόκτιστος καλοδιατηρημένος αγωγός άρδευσης μεταβυζαντινής-οθωμανικής περιόδου.

Στη Ροδόπη ανακαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο, υστερορωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων με αρκετές ταφές.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος» - Έντυπη Έκδοση


Είσαι ιδιώτης, εκπρόσωπος φορέα ή οργανισμού και ενδιαφέρεσαι να προβάλεις τον τόπο σου, να αναδείξεις την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο; Απλώς πάτησε εδώ και γίνε συμμέτοχος στην εκστρατεία του E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω του act4Greece, του προγράμματος crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, για να πάμε την Ελλάδα... πιο μακριά.


Το YouGoCulture είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει ως στόχο να αναδείξει τον πολιτισμό των Ελλήνων, σε προορισμούς της Ελλάδας, αλλά και των ελληνικών κοινοτήτων που ανθούν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Είναι μια προσπάθεια που στηρίζεται στην αγάπη και τη συμβολή των Ελλήνων που επιθυμούν να δείξουν τις ομορφιές και τον πολιτισμό της Ελλάδας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στόχος μας είναι να προβάλουμε όσα περισσότερα μέρη από την Ελλάδα και τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού μπορούμε. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε και τη δική σου συνεισφορά. Ένα ευρώ είναι αρκετό. Μπες εδώ, για να δεις πώς μπορείς κι εσύ να γίνεις κομμάτι της προσπάθειας που μπορεί να πάει την Ελλάδα ακόμη πιο μακριά.


Δες το έργο μας έως σήμερα με ένα κλικ στα παρακάτω Virtual Tours και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε σε όλη την Ελλάδα:


Αθήνα | Eπίδαυρος | Αρχαία Ολυμπία | Μυκήνες | Μαραθώνας | Μυστράς | Μεσσήνη | Λαύριο - Σούνιο


 

Active Destinations