Η Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου «ανοίγει» τις πύλες της στην Αθήνα

Προικισμένος ηγέτης, ο Qianlong  ήταν ο Αυτοκράτορας που αναμόρφωσε την Κίνα. Διπλασίασε την έκταση και τον πληθυσμό της χώρας του, φρόντισε για την ευημερία των πολιτών της και υποστήριξε με πάθος τις τέχνες και τα γράμματα. Παρέμεινε στο θρόνο για περισσότερο από εξήντα χρόνια (1735-1796) και σφράγισε με τις προσωπικές του επιλογές την τέχνη της Κίνας του 18ου αιώνα. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν τα 154 προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης και έπιπλα που παρουσιάζονται στην έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης «Από την απαγορευμένη πόλη. Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong», η οποία οργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης.

Αργυρό αγαλμάτιο του Τρίτου Δαλάι Λάμα . Δυναστεία Qing, Βασιλεία Qianlong (1735 – 1796). Μουσείο Ακρόπολης. Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαρόπουλος.

Για πρώτη φορά
Τα έξοχα εκθέματα που παρουσιάζονται στο Μουσείο Ακρόπολης βγήκαν για πρώτη φορά  από τα κλειστά διαμερίσματα του Αυτοκράτορα Qianlong (1711 – 1799) στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου. Αντιπροσωπεύουν έναν αιώνα κινέζικου πολιτισμού και φωτίζουν τον ιδιαίτερο προσωπικό χώρο του Αυτοκράτορα. Τον χώρο όπου πέρασε τα νεανικά του χρόνια και εμπνεύστηκε, όπως έλεγε ο ίδιος, τα μελλοντικά του σχέδια για την πετυχημένη διοίκηση της απέραντης χώρας του.

Η αίθουσα του θρόνου στο Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου. Δυναστεία Qing, Βασιλεία Qianlong (1735 – 1796). Μουσείο Ακρόπολης. Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαρόπουλος.

Ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Ακρόπολης, σκηνοθετήθηκε με κατασκευές και χρώματα εμπνευσμένα από τα παλάτια της Απαγορευμένης Πόλης. Μπαίνοντας στην έκθεση, οι επισκέπτες αντικρίζουν την χρυσοκέντητη τελετουργική στολή του Αυτοκράτορα και το γιγαντιαίο πορτραίτο του που τον απεικονίζει αμέσως μετά την άνοδο στο θρόνο. Ακολουθεί η παρουσίαση των τελετουργικών ενδυμάτων της Αυτοκράτειρας και μετά ο θρόνος με όλα τα έπιπλα που τον συνοδεύουν.

"Τα έξοχα εκθέματα που παρουσιάζονται στο Μουσείο Ακρόπολης βγήκαν για πρώτη φορά από τα κλειστά διαμερίσματα του Αυτοκράτορα Qianlong (1711 – 1799) στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου

Θρόνος και τραπέζια για τη τοποθέτηση θυμιατηρίων από το δωμάτιο μελέτης του Qianlong στο Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου. Δυναστεία Qing, Βασιλεία Qianlong (1735 – 1796). Μουσείο Ακρόπολης. Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαρόπουλος.

«Ευωδιαστές Ορχιδέες»
Η επόμενη ενότητα περιέχει τα σκεύη για το τσάι του Αυτοκράτορα και των καλεσμένων του, ποιητικά κείμενα του ίδιου και κοστούμια των ηθοποιών από τις ιδιωτικές θεατρικές παραστάσεις. Το δωμάτιο «Ευωδιαστές Ορχιδέες», που ακολουθεί, αποκαλύπτει το θερμαινόμενο κρεβάτι του αυτοκρατορικού ζεύγους, πανέλα με σπάνια άνθινη διακόσμηση και ενδιαφέροντα διακοσμητικά έργα της προσωπικής επιλογής του Αυτοκράτορα. Στη συνέχεια εκτίθεται ένας δεύτερος χρυσοποίκιλτος θρόνος και το γραφείο του Αυτοκράτορα διακοσμημένο με πλακίδια λευκού νεφρίτη. Εδώ περνούσε πολλές ώρες της ημέρας ο προικισμένος ηγέτης γράφοντας κείμενα  για τις ομορφιές της χώρας του, τις ανθρώπινες σχέσεις  αλλά και τη σωστά άσκηση της βασιλικής εξουσίας. 

Το δωμάτιο μελέτης του Qianlong στο Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου Δυναστεία Qing, Βασιλεία Qianlong (1735 – 1796). Μουσείο Ακρόπολης. Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαρόπουλος.

Η έκθεση κλείνει με εξαιρετικά βουδιστικά έργα σε πολύτιμα υλικά. Σκεύη λατρείας, αφιερώματα και σπουδαία αποφθέγματα με κυρίαρχα όμως τα αγάλματα του νεαρού Βούδα, του τρίτου Δαλάι Λάμα και ενός βουδιστή ιεραπόστολου καταδεικνύουν τον κυρίαρχο ρόλο του Βουδισμού στα διαμερίσματα του Αυτοκράτορα.

Θεατρικά κοστούμια από τις ιδιωτικές παραστάσεις που οργανώνονταν στο Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου. Δυναστεία Qing, Βασιλεία Qianlong (1735 – 1796). Μουσείο Ακρόπολης. Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαρόπουλος.

Έτος Ελλάδα - Κίνα
Η έκθεση οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το έτος Ελλάδα – Κίνα. Σκοπός της έκθεσης είναι να φέρει πιο κοντά το δυτικό κόσμο στον πολιτισμό της Κίνας αποκαλύπτοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κατά τη λαμπρή περίοδο της βασιλείας του Αυτοκράτορα Qianlong.

Πληροφορίες: Έκθεση «Από την απαγορευμένη πόλη. Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong»,  Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα. Διάρκεια: 14 Σεπτεμβρίου 2018 – 14 Φεβρουαρίου 2019. Δικτυακός τόπος: www.theacropolismuseum.gr
Χάλκινο αγαλμάτιο του Εξάγχειρου Mahakala. Δυναστεία Qing, Βασιλεία Qianlong (1735 – 1796). Μουσείο Ακρόπολης. Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαρόπουλος.

 

Active Destinations


  • E learning University of Athens
  • 5 Stadiou Str., zip code 10562, Athens, Greece
  • email: info@yougoculture.com