Δύο Κούροι και μια επιγραφή ανακαλύφθηκαν στον ναό του Διός Λεψίνου στην Εύρωμο

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο μαρμάρινα αγάλματα 2.500 ετών και μία επιγραφή κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Ναό του Διός Λεψίνου (Εύρωμος), έναν από τους καλύτερα διατηρημένους ρωμαϊκούς ναούς της Μικράς Ασίας, στα Μούγλα της Τουρκίας. Χτισμένος τον 2ο αιώνα μ.Χ., ο ναός βρίσκεται στην αρχαία Εύρωμο.

Ο Abuzer Kızıl, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας και μέλος του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Muğla Sıtkı Kocman, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu (AA) την Κυριακή ότι τα γλυπτά βρέθηκαν απροσδόκητα κατά την διάρκεια εργασιών αποκατάστασης.

«Ανακαλύψαμε δύο πολύ σημαντικούς συνδέσμους για το χαμένο αρχαϊκό γλυπτό της περιοχής, καθώς και μια επιγραφή που χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα γλυπτά χαρακτηρίστηκαν ως κούροι, ένας σύγχρονος όρος που δόθηκε σε αρχαία ελληνικά γλυπτά της αρχαϊκής περιόδου.

«Ο ένας από τους δύο κούρους που αποκαλύφθηκε στην Εύρωμο είναι γυμνός, ο άλλος φέρει θώρακα και κοντό χιτώνα. Ο θώρακας είναι κατασκευασμένος από δέρμα και είναι αξιοσημείωτο ότι και τα δύο αγάλματα κρατούν στα χέρια τους ένα λιοντάρι. Συμβολικά, το λιοντάρι έχει μεγάλη σημασία.... και πιθανότατα συνδέεται με τον θεό Απόλλωνα», δήλωσε ο Kızıl.

Ο Kızıl δήλωσε ότι η επιγραφή της ελληνιστικής περιόδου αναμένεται να αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής ενώ έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες ανάγνωσής της.

Πηγή: anaskafi / The Archaeology News Network

Active Destinations